BANGKOK:Thailand merekodkan peningkatan kes harian COVID-19 tertinggi sejak wabak itu menular di negara itu pada Januari tahun lepas, berikutan pengesanan kes aktif di wilayah Samut Sakhon, dengan kes COVID-19 kian meningkat setelah virus berkenaan mula dikesan, pada pertengahan Disember lepas.
Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Thaweesilp Wissanuyothin berkata Thailand merekodkan 959 kes COVID-19 dan sifar kematian dalam tempoh 24 jam lalu, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif sebanyak 14,646 kes dan 75 kematian.
Daripada 959 kes baharu itu, katanya 937 adalah penularan tempatan termasuk 848 kes melalui pengesanan kes aktif di Samut Sakhon (760 pekerja migran dan 84 warga Thailand) dan Bangkok (empat) sementara 89 kes lain adalah pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital serta 22 kes import.
"Peningkatan kes COVID-19 itu berikutan pengesanan kes aktif di pusat wabak terbaharu kerana ia boleh mengekang secara efektif penulara wabak berkenaan di negara ini," katanya pada taklimat harian COVID-19 di sini hari ini.
Semalam, penolong jurucakap CCSA Dr Apisamai Srirangsan berkata Thailand merancang untuk menyaring sekurang-kurangnya 60,000 penduduk Samut Sakhon meliputi di kawasa kilang, asrama, pasar dan komuniti dalam minggu ini untuk mengekang penularan wabak COVID-19 dalam negara.
Sementara itu, Thaweesilp berkata gelombang baharu kes COVID-19 sejak pertengahan Disember telah mencecah 10,409 kes dengan 15 kematian.
Katanya, penularan terbaharu wabak berkenaan mendapati 58 peratus pesakit berusia antara 20 dan 29 tahun, mudah terdedah kepada jangkitan, diikuti mereka yang berusia antara 30 hingga 39 tahun (29 peratus).
Beliau menambah, CCSA akan mengadakan mesyuarat esok untuk membincangkan mengenai pelonggaran sekatan dan langkah-langkah di dalam negara.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Jan 26 2021

Thailand merekodkan 959 kes COVID-19 dan sifar kematian dalam tempoh 24 jam lalu, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif sebanyak 14,646 kes dan 75 kematian. - REUTERS

Muhyiddin cekal tadbir negara menghadapi COVID-19
Tempoh setahun ini semestinya masa paling mencabar dalam kerjaya politik Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana mengambil alih pucuk kepimpinan ketika negara menghadapi pandemik COVID-19.

Pembukaan Sekolah | Kanak-kanak tahun 1 bersedia ke sekolah
Tanggal 1 Mac, kanak-kanak yang melangkah ke tahun satu akhirnya akan merasai suasana di sekolah rendah. Tinjauan Astro AWANI di sekitar bandar Tawau, Sabah mendapati, mereka sedikit sebanyak memahami SOP yang perlu dipatuhi ketika berada di kawasan sekolah.
![[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19 [TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892942/40992816631614529767970_640x360.jpg)
[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19
Kerajaan akan mengumumkan pelaksanaan skim kecederaan akibat suntikan vaksin COVID-19 seperti yang sudah dilakukan beberapa negara lain. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Darurat | Darurat bukan untuk kekalkan jawatan PM
Perisytiharan darurat sama sekali tiada kaitan dengan politik atau untuk membolehkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengekalkan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Sebaliknya langkah itu bagi membolehkan isu COVID-19 diuruskan secara berkesan dan segera.

COVID-19 | Tiada calon SPM di Kedah positif COVID-19
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah mengesahkan, tiada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) daripada keseluruhan 29 ribu 936 calon di negeri itu didapati positif COVID-19 sepanjang minggu pertama peperiksaan berjalan sejak Isnin lalu. Bagaimanapun, pengarahnya Dr Fikri Ujang berkata, JKN Kedah bersama Kementerian Pendidikan akan terus melakukan pemantauan pematuhan SOP seperti saringan keatas calon-calon.

10 Berita Pilihan - (28 Februari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kartel Dadah | Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk dipantau
Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk disyaki dalang utama kartel dadah di negara ini. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain ketika mendedahkan, kesemua individu terbabit menggunakan taktik licik dengan berselindung di sebalik perniagaan seperti perhotelan, perkapalan, pengangkutan dan besi, bertujuan mengelak kegiatan mereka dikesan.

Malaysia tawar insentif tarik pelabur, lagi strategi baharu ekonomi akan diumum - Muhyiddin
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelabur asing termasuk syarikat dalam senarai Fortune 500 terus menunjukkan minat untuk melabur di Malaysia.

Kerajaan pertimbang skim kecederaan, tingkat keyakinan terhadap vaksin - Khairy
Skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kempen vaksinasi COVID-19 bermula di Thailand
Program vaksinasi itu diadakan pada Ahad di sebuah institusi penyakit berjangkit di pinggiran Bangkok.

15 penyerang di Thailand mungkin cuba selinap masuk Malaysia - KPN
Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak menolak kemungkinan 15 individu penyerang yang diburu polis Thailand akan cuba memasuki negara ini.

Dua renjer maut dalam letupan bom, insiden berbalas tembakan di Narathiwat
Dua anggota renjer maut manakala seorang lagi rakan mereka cedera parah dalam letupan bom paip dan insiden berbalas tembakan di sebuah kampung di Ra-ngae, Narathiwat yang terletak di selatan Thailand.

Kabinet Thailand dijangka dirombak selepas 3 menteri disabit kesalahan memberontak
Mereka adalah antara 39 individu yang didakwa atas pelbagai tuduhan dan mengaku tidak bersalah semasa perbicaraan di Mahkamah Jenayah pada 2018.

Thailand terima kumpulan pertama vaksin COVID-19, suntikan dijadual bermula minggu ini
Thai Airways International yang mengangkut 200,000 dos vaksin itu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabumi pada 10.05 pagi (waktu tempatan).

Menteri Luar Myanmar bertemu rakan sejawatan dari Indonesia, Thai di Bangkok
Prayuth dan Wunna Maung Lwin bertemu di Pangkalan Tentera Udara Diraja Thailand, di Don Mueng selama sejam dan menumpukan rundingan mengenai masalah politik dan bantahan di Myanmar.

Thailand mulakan program vaksinasi minggu ini
Thailand akan menerima kumpulan pertama 200,000 daripada 2 juta dos vaksin yang dibangunkan syarikat farmaseutikal China itu hari ini.

COVID-19: Perdana Menteri Prayuth penerima vaksin pertama di Thailand
Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha akan menjadi warga Thai pertama yang diberi vaksin Sinovac Biotech COVID-19 di Thailand.

Protes Thailand: Rakyat bantah keputusan usul undi tidak percaya
Bantahan diadakan selepas Perdana Menteri dan sembilan Menteri Kabinet terselamat daripada undi tidak percaya yang diusulkan pada Sabtu

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.