awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Harga emas, perak dijangka terus meningkat di sebalik ketidaktentuan jangka pendek - MGA
Pembangunan Dasar Halal Negara pada fasa akhir, dijangka siap Mei ini - Fadillah
SPRM pulangkan wang hasil rasuah, urusan belanja tanggungjawab MOF - Azam Baki
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: Tiada penyebaran dalam komuniti dikesan di Malaysia

Bernama
Bernama
28/02/2020
14:08 MYT
COVID-19: Tiada penyebaran dalam komuniti dikesan di Malaysia
Tiada penyebaran jangkitan COVID-19 dalam kalangan komuniti dikesan, kata Dr Noor Hisham . - Astro AWANI / Shahir Omar
Tiada penyebaran jangkitan COVID-19 dalam kalangan komuniti dikesan di Malaysia setakat hari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.
Beliau berkata sebanyak 77 sampel Jangkitan Pernafasan Akut Teruk (SARI) dan 70 sampel pengesanan kes influenza-like illness (ILI) telah diuji dan kesemuanya didapati negatif, menunjukkan ketiadaan penyebaran dalam komuniti.
"Kami telah meningkatkan SARI dan ILI kami untuk COVID-19 kepada seluruh rakyat Malaysia untuk mencari komuniti yang tersebar dalam kalangan kes-kes yang teruk dan ringan," katanya dalam kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook rasminya, pada Jumaat.
Beliau berkata semasa taklimat khas yang diadakan bersama Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi rantau Pasifik Barat, Dr Takeshi Kasai hari ini, para peserta menerima maklumat terkini mengenai situasi COVID-19 di Wilayah Pasifik Barat dan diberi taklimat mengenai penemuan misi bersama WHO-China.
BACA: COVID-19: Malaysia sekat sementara kemasukan pelawat dari Korea Selatan
Beliau menambah, setiap negara diberi peluang untuk memberi maklum balas dan menonjolkan kelebihan masing-masing serta menyuarakan isu yang menjadi perhatian.
Antara peserta yang hadir ialah menteri-menteri kesihatan (atau wakil kanan), Titik Fokus Kebangsaan Peraturan Kesihatan Antarabangsa (IHR) dan wakil WHO dari negara anggota masing-masing di Wilayah Pasifik Barat.
Pada taklimat khas itu, pelancaran maya Kertas Bimbingan Serantau WHO Pasifik Barat untuk Menyediakan Transmisi Komuniti COVID-19 turut diadakan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#COVID-19
#Dr Noor Hisham Abdullah
#kesihatan
#koronavirus
#rakyat Malaysia
#WHO
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan