IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengambil pendekatan mengubah waktu kutipan sampah serta kerja-kerja pembersihan ketika negara sedang berdepan cuaca panas ketika ini.
Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, perubahan waktu itu bagaimanapun tidak akan menjejaskan kerja-kerja pembersihan seperti yang dijadualkan seperti sebelumnya.
Menurutnya lagi, tindakan itu wajar bagi mengelakkan sebarang risiko strok haba kepada para petugas pembersihan yang berdepan cuaca panas, sehingga melebihi 35 darjah Celsius seperti dilaporkan sebelum ini.
"Pekerja pembersihan (termasuk kutipan sampah, mesin rumput, sapu sampah dan sebagainya) memang mula kerja seawal jam 6 pagi.
"Ketika cuaca panas ketika ini, atau waktu puncak pada tengah hari kita hadkan atau berhenti dulu kemudian sambung kerja pada waktu petang.
"Bahkan kutipan sampah memang ada dilakukan pada waktu malam, untuk elak cuaca panas sebegini.
"Pekerja pembersihan selalunya akan mulakan tugas dari 6 hingga 11 pagi, petang pula kalau kerja lebih masa (OT) mula 4 petang hingga 9 malam," katanya kepada ditemui pemberita pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat MBI, di sini pada Jumaat.
Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita jika ada sebarang perubahan jadual kerja pembersihan bagi mengelakkan cuaca panas melampau.
Tambahnya lagi, setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang laporan mengenai kakitangan pembersihan MBI yang mengalami strok haba.
"Kita jalankan operasi seperti biasa, cuma masanya ada sedikit perubahan. Sebenarnya perubahan itu sudah dilaksanakan sejak penghujung April lalu.
"Sampai bila perubahan waktu itu bergantung kepada cuaca panas melampau yang kita hadapi sekarang, jangkaan Jabatan Meterologi Malaysia sampai Jun, apa pun kita akan lihat semula nanti," katanya lagi.
Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya bersedia memberi kerjasama dengan Jabatan Kuasa Bencana sekiranya memerlukan sebarang bantuan kecemasan.
"Kita sentiasa peka jika ada sebarang permohonan bantuan, kita akan bantu dan siap sedia.
"Kalau kita terima makluman ada pihak yang memerlukan bantuan air, MBI bersedia memberi bantuan, ketika ini MBI memiliki enam buah lori tangki air," katanya.
Pada Khamis, Jabatan Meterologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran cuaca panas tahap satu (berjaga-jaga) di tujuh negeri sekurang-kurangnya tiga hari berturut-turut bermula Khamis.
MetMalaysia dalam kenyataan di laman Facebook memaklumkan negeri yang terlibat adalah Kedah, Kelantan, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak.
Di Perak kawasan yang terlibat ialah Selama, Matang dan Larut; Kinta; Hulu Perak; Manjung dan Batang Padang.
Aida Aziz
Sat May 13 2023

Perubahan waktu itu bagaimanapun tidak akan menjejaskan kerja-kerja pembersihan seperti yang dijadualkan seperti sebelumnya. - Gambar/ FB Hasliza Abidin

JPJ Perak sita 143 motosikal dalam operasi Tahun Baharu Cina
Sebanyak 143 motosikal disita daripada 24,494 motosikal yang diperiksa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak dalam Operasi Khas Motosikal bersempena dengan Tahun Baharu Cina 2025 yang dilaksanakan se

Mangsa banjir di Sabah meningkat, Sarawak menurun
Jumlah mangsa banjir di Sabah yang ditempatkan di PPS terus meningkat manakala Sarawak mencatatkan penurunan setakat pagi ini.

Lima peratus daripada 8,529 KRT seluruh negara pasif
JPNIN mengesan sebanyak lima peratus daripada 8,529 KRT yang berdaftar di seluruh negara didapati tidak lagi aktif.

Mangsa insiden tembakan di pusat beli-belah Setia Alam stabil - KP Selangor
Mangsa kini ditempatkan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah dan dia stabil.

Piala FA: Gol Mitoma pastikan Brighton bangkit singkir Chelsea
Kaoru Mitoma muncul wira dengan menjaringkan gol kemenangan untuk membawa The Seagulls ke pusingan kelima.

Kumpulan pendatang protes dasar imigresen Trump
Kumpulan penunjuk perasaan berkumpul di luar Kelab Golf Antarabangsa Trump pada Sabtu bagi membantah dasar imigresen Presiden Donald Trump.
AWANI Ringkas: Polis giat kesan suspek warga tempatan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
#Ringkas 9 Februari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 9 Februari 2025
1️⃣ Polis giat kesan suspek warga tempatan
2️⃣ 2,076 individu sertai program pemulihan MAIS
3️⃣ Lebih banyak bantuan dalam Belanjawan Singapura
#awaniringkas
1️⃣ Polis giat kesan suspek warga tempatan
2️⃣ 2,076 individu sertai program pemulihan MAIS
3️⃣ Lebih banyak bantuan dalam Belanjawan Singapura
#awaniringkas

Bomoh ditahan pos mayat bayi kepada pelancong China
Pol yang ditahan polis memberitahu dia merupakan seorang bomoh sihir dan mengaku boleh bercakap dengan roh orang mati.

Pemimpin Afrika berhimpun di Tanzania bincang konflik timur Congo
Pemimpin beberapa negara Afrika berhimpun di Tanzania dalam usaha menamatkan pertempuran di timur Congo.

China catat tahun paling panas pada 2024
Bacaan purata kebangsaan pada 2024 adalah 10.9 darjah Celsius, 1.01 darjah Celsius melebihi purata tahunan.

Cuaca panas Tahap 1 di tiga kawasan - MetMalaysia
Tiga kawasan itu ialah Kemaman, Terengganu, Maran, Pahang dan Limbang, Sarawak.

Cuaca panas di semenanjung tempias Taufan Trami
Fredolin berkata, Malaysia didominasi fasa kering Ayunan Madden-Julian yang menghalang perolakan dan mengurangkan pembentukan awan dan penurunan hujan.

Tujuh kawasan di Semenanjung alami cuaca panas sekurang-kurangnya tiga hari
Larut, Matang dan Kuala Kangsar (Perak), Gombak dan Petaling (Selangor), Wilayah Persekutuan Putrajaya serta Maran dan Temerloh di Pahang merupakan kawasan yang terlibat.

Amaran gelombang haba dikeluarkan untuk Seoul
Amaran gelombang haba dikeluarkan apabila suhu tertinggi dijangka mencapai 33 darjah Celsius atau lebih selama dua hari berturut-turut.

Hospital Putrajaya buat persiapan rapi, siap sedia bantuan perubatan
Pasukan perubatan dengan kekuatan 250 petugas disediakan, dengan petugasnya termasuk daripada beberapa hospital di Lembah Klang.

Seoul catat rekod 'malam tropika' terpanjang dalam 18 tahun
'Malam tropika' berlaku apabila suhu kekal pada 25 Celsius atau lebih tinggi dari 6.01 petang hingga 9 pagi keesokan harinya.

Bosnia-Herzegovina mohon bantuan antarabangsa padam kebakaran hutan
Majlis itu pada Isnin meluluskan keputusan yang dicadangkan oleh Kementerian Keselamatan untuk mendapatkan bantuan antarabangsa.

Kesediaan makanan lebih penting bagi pengguna daripada kualiti - Presiden CFOS
Cuaca ekstrem yang melanda ketika ini tidak menjejaskan pengguna untuk mendapatkan bekalan makanan selagi mana harga tidak melambung.

Cuaca panas: Trend kes lemas meningkat
Berdasarkan statistik, insiden lemas paling tinggi direkodkan di kawasan sungai, pantai dan tasik dan air terjun.