KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia, Menteri Kewangan (Diperbadankan), 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan empat anak syarikatnya, memfailkan saman terhadap 44 rakan kongsi firma perakaunan KPMG bagi menuntut US$5.6 bilion, atas dakwaan melanggar kontrak dan cuai dalam pengauditan penyata kewangan 1MDB bagi tahun 2010 hingga 2012.

Kesemua plaintif menamakan rakan kongsi KPMG yang dilantik sebagai juruaudit 1MDB antara 15 Sept 2010 dan 10 Jan 2014, sebagai defendan pertama hingga ke-44.

Dalam pernyataan tuntutan itu, plaintif mendakwa antara tahun 2009 hingga 2014, sebanyak US$5.6 bilion telah dilesapkan daripada 1MDB atau anak-anak syarikatnya, di bawah arahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan dilaksanakan oleh pengurusan 1MDB, melalui pelbagai transaksi memfraud yang dilakukan terhadap 1MDB untuk manfaat Najib dan sekutunya, yang bertentangan dengan kepentingan 1MDB, Menteri Kewangan (Diperbadankan) dan negara ini.

"Daripada dana melebihi US$5.6 bilion yang dilesapkan daripada 1MDB dan anak syarikatnya di bawah arahan Najib, jumlah penuh sebanyak US$3.197 bilion telah dilesapkan, dalam tahun-tahun kewangan ketika KPMG merupakan juruaudit 1MDB, iaitu pada tahun kewangan 2010, 2011 dan 2012," menurut kesemua plaintif dalam tuntutan saman itu.

Kesemua plaintif mendakwa sekitar bulan September 2010, Najib dan pihak pengurusan 1MDB secara memfraud, telah merekodkan pelaburan lanjut berjumlah US$500 juta oleh syarikat itu dalam 1MDB PetroSaudi Limited, secara langganan tambahan Nota Murabaha, kononnya bagi tujuan syarikat usaha sama untuk memperoleh 4.23 peratus ekuiti dalam suatu syarikat tersenarai awam, di Perancis.

"Cadangan perolehan tersebut tidak menjadi kenyataan dan jumlah US$500 juta telah dilesapkan kepada pihak-pihak berkaitan dengan PetroSaudi International dan pihak-pihak berkaitan dengan Najib, hingga memudaratkan 1MDB.

"Seterusnya, pada atau sekitar bulan Mei 2011, Najib dan pihak pengurusan 1MDB, sekali lagi secara memfraud menyebabkan 1MDB membuat pelaburan lanjut, yang dikatakan sebanyak US$330 juta ke dalam 1MDB PetroSaudi Limited dalam bentuk Nota Murabaha tambahan, kononnya untuk membiayai projek-projek 1MDB Petro Saudi dalam sektor minyak dan gas.

"Walaubagaimanapun, langganan tambahan sebanyak US$330 juta tersebut tidak diserahkan kepada 1MDB PetroSaudi Limited, tetapi sekali lagi dilesapkan kepada Good Star Limited," dakwa plaintif dalam tuntutan saman itu.

BACA: MoF sahkan tindakan undang-undang difailkan terhadap rakan kongsi KPMG PLT 

Melalui pernyataan tuntutan itu, plaintif mendakwa tiada transaksi memfraud dan pelesapan yang dilakukan di bawah arahan Najib dan dilaksanakan oleh pihak pengurusan 1MDB ketika itu, dikenal pasti oleh KPMG semasa tempoh pengambilannya sebagai juruaudit 1MDB.

"Sebaliknya, KPMG mengeluarkan pendapat audit tidak bersyarat terhadap Penyata Kewangan 1MDB, bagi setiap satu tahun kewangan dari tahun kewangan 2010 hingga 2012.

"Bertentangan dengan pendapat yang dinyatakan oleh KPMG dalam laporan auditnya, Penyata Kewangan Teraudit bagi tahun kewangan 2010 hingga 2012, tidak memberikan pandangan yang benar dan patut mengenai hal ehwal kewangan 1MDB," dakwa plaintif.

Menurut plaintif, audit yang wajar oleh KPMG, sepatutnya dapat mengenalpasti beberapa tanda amaran risiko fraud, yang mana KPMG harus melaporkan dan memberikan amaran tentangnya kepada Lembaga 1MDB, Menteri Kewangan (Diperbadankan), Kerajaan Malaysia, serta badan pengawalseliaan lain di Malaysia, disebabkan kewajipan statutorinya dan kewajipannya di sisi undang-undang lazim.

Plaintif mendakwa akibat pelesapan yang dilakukan terhadap 1MDB, serta anak-anak syarikatnya atas arahan Najib, dan dilaksanakan oleh pihak pengurusan syarikat itu, plaintif-plaintif terus mengalami kerugian yang amat besar.

Oleh itu, kesemua plaintif menuntut daripada KPMG, sejumlah US$5.6 bilion serta faedah bagi kerugian dan kerosakan yang berbangkit, daripada kecuaian dan pelanggaran kontrak oleh firma tersebut.

Sementara itu, kes berkenaan ditetapkan untuk pengurusan kes secara dalam talian (e-review) di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Idamasliza Maarof pada 6 Ogos ini.

-- BERNAMA