KANGAR: Majlis Fatwa Negeri Perlis memutuskan daging korban Aidiladha boleh diberikan kepada golongan bukan Islam yang tidak menzahirkan permusuhan terhadap Islam.

Menerusi satu hantaran di laman Facebook, Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin berkata, keputusan tersebut dicapai pada persidangan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis Kali Ke-68/2024 baru-baru ini.

"Daging korban boleh diberikan kepada golongan bukan Islam yang tidak menzahirkan permusuhan terhadap Islam," katanya dalam hantaran tersebut.

Beliau menekankan bahawa tindakan ini termasuk dalam muamalah baik yang dianjurkan, terutamanya jika mereka adalah ahli keluarga, jiran, atau golongan miskin.

Jelas Mohd Asri berkata, keputusan ini juga mengambil kira keutamaan untuk kaum Muslimin dan akan diangkat kepada Persidangan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis.

Infografik yang dikongsi di laman Facebook Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebelum ini, yang memetik sumber daripada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, menyatakan bahawa Mazhab Syafie melarang pemberian daging korban kepada bukan Islam kerana korban adalah bentuk ketaatan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bagaimanapun seandainya dalam komuniti masyarakat di sesebuah tempat itu terdapat jiran bukan Islam dan mereka dikenali dengan sifat baik serta keramahannya terhadap masyarakat Islam maka dibolehkan untuk diberikan daging korban tadi kepada mereka seandainya terdapat lebihan.

Namun begitu, jika hasil korban itu hanya mencukupi untuk orang Islam, maka perlu didahulukan umat Islam setempat yang lebih memerlukan.