KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh mempertahankan pendiriannya bahawa ketidakstabilan politik negara sejak empat tahun lalu menjadi salah satu faktor yang menjejaskan prestasi sukan negara, termasuk di Sukan SEA Kemboja 2023 baru-baru ini.
Mengemukakan fakta di Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Segambut itu berkata, dalam tempoh tersebut, berlaku tiga pertukaran Perdana Menteri dan menteri yang menyebabkan perubahan bajet, ahli lembaga pengarah, serta fokus.
Keadaan itu, jelas beliau, antaranya menyebabkan seramai 220 atlet tidak dapat meneruskan latihan kerana tiada peruntukan khusus bagi pelaksanaan program latihan senior di bawah program Podium.
"Saya nak petik satu peristiwa sahaja khas untuk ini (kesan ketidakstabilan politik).
"Dalam butiran Belanjawan 2022 yang dibentangkan pada Oktober 2021, tiada menyatakan peruntukan yang diberikan untuk program Podium bagi tahun 2022.
"Ini menyebabkan pihak Majlis Sukan Negara (MSN) terpaksa menyusun semula program persediaan atlet ke arah temasya sukan utama bagi tahun 2022.
"Kesannya, seramai 220 tidak dapat meneruskan latihan memandangkan tiada peruntukan khusus diberikan untuk pelaksanaan program latihan senior di bawah program Podium.
"Pada masa sama, MSN terpaksa agih dan menggunakan peruntukan dalaman bagi memastikan elaun latihan atlet dan gaji jurulatih diteruskan tanpa penangguhan untuk tidak menjejaskan prestasi atlet yang sedang dalam latihan.
"Keadaan ini berlarutan bagi tempoh dua bulan dari Januari hingga Februari 2022," katanya dalam di Dewan Rakyat pada Khamis.
Hannah menjawab soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) yang memintanya menjelaskan kenyataan bahawa ketidakstabilan politik punca pencapaian buruk di Sukan SEA Kemboja 2023.
Mengulas lanjut, Hannah berkata, setiap kali berlaku perubahan dalam pentadbiran kerajaan, keadaan tersebut menjejaskan aktiviti latihan kerana terdapat atlet yang perlu ke luar negara.
Hannah menambah, beliau tidak mahu meletakkan kesalahan kepada Persatuan Sukan Kebangsaan berikutan kegagalan para atlet, kerana ia disifatkan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.
"Saya ada bincang dengan atlet dan persatuan, betul mereka menyatakan dalam empat tahun ini (mereka terkesan), sementara kita sibuk di sini berpolitik dan negara-negara jiran maju ke depan.
"Kita mesti memperakui dalam empat tahun lepas selepas Langkah Sheraton, memang ada banyak usaha yang kerajaan telah lakukan pada masa itu untuk membantu ekonomi dan pendidikan, (tetapi) semuanya terganggu kerana ketidakstabilan politik.
"Itu adalah fakta," tambah Hannah.
Sementara itu, dalam memastikan ketidakstabilan politik atau pertukaran menteri tidak menjejaskan sektor sukan negara, Hannah berkata KBS telah mewujudkan Jawatankuasa Road To Gold yang antaranya dianggotai oleh bekas atlet dan Persatuan Sukan Kebangsaan.
"Kalau ada sekali lagi (perubahan) tetapi saya percaya dengan majoriti kuat di Parlimen, tidak akan berlaku dalam jangka masa lima tahun ini.
"Kita boleh bekerjasama dengan Majlis Olimpik Malaysia dan bersama-sama membantu atlet kita berlatih dan mendapat infrastruktur yang mencukupi dengan adanya pengerusi bersama Majlis Olimpik Malaysia.
"Walaupun tak ada menteri, jawatankuasa itu tetap berjalan untuk pastikan tidak ada lagi gangguan kepada latihan atlet kita," ujarnya.
Hasimi Muhamad
Thu May 25 2023

Ahli Parlimen Segambut itu berkata, dalam tempoh tersebut, berlaku tiga pertukaran Perdana Menteri dan menteri yang menyebabkan perubahan bajet, ahli lembaga pengarah, serta fokus. -Gambar fail/Bernama
Laos terima manfaat kerjasama tenaga dengan China - PM Sonexay
Perdana Menteri Laos, Sonexay Siphandone, menekankan peranan penting yang dimainkan oleh industri tenaga elektrik dalam ekonomi Laos.
Foodpanda Thailand ditutup sepenuhnya selepas 13 tahun kerugian
Foodpanda Thailand akan ditutup sepenuhnya bermula 23 Mei ini ekoran mengalami kerugian selama 13 tahun operasinya.
Filipina, Indonesia perkukuh kerjasama iklim dan pertahanan
Filipina dan Indoensia bekerjasama dalam isu perubahan iklim dan pertahanan demi kestabilan serantau dan keselamatan bersama.
Bahasa ASEAN diperkenal hanya sebagai elektif
Cadangan memperkenalkan bahasa negara-negara ASEAN seperti Thai, Khmer dan Vietnam dalam sistem pendidikan negara tidak seharusnya dipertikaikan, kata Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.
Pelancongan berasaskan seni dan budaya ASEAN beri pengalaman berharga
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) Datuk Seri Tiong King Sing berkata, kolaborasi sektor berkenaan di peringkat ASEAN akan membolehkan rantau ini memberikan satu pengalaman yang benar-benar unik kepada pelancong antarabangsa berlandaskan warisan dan budaya.
Kerjasama Thailand-Stardream Cruises, lancar kapal persiaran
Ia bagi memperkukuh kedudukan thailand dalam sektor pelancongan kapal persiaran antarabangsa
Persidangan badan anti-rasuah ASEAN: Penilaian pelaksanaan penyata Jakarta
Putrajaya bakal menjadi medan penting kepada usaha serantau memerangi rasuah apabila wakil-wakil agensi pencegahan rasuah dari seluruh ASEAN berhimpun dalam Persidangan Badan Anti Rasuah ASEAN di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya (PICC), Selasa ini.

Konsert 'Slam X Exists: Our Journey' gegar Mega Star Arena 26 Julai ini
Konsert ini akan menampilkan dua vokalis tersohor, Zamani (Slam) dan Ezad (Exists), yang akan menyanyikan lagu-lagu hit mereka.
Malaysia dipilih semula sertai dua badan penting
Malaysia telah dipilih semula menyertai Majlis Pentadbiran CSAM dan SIAP.
TNB gandakan perbelanjaan modal kepada RM42.9 bilion
Tenaga Nasional Bhd (TNB) menggandakan perbelanjaan modalnya (capex) kepada RM42.9 bilion, merangkumi capex asas sebanyak RM26.6 bilion dan capex luar jangka sebanyak RM16.3 bilion bagi menyokong pembangunan infrastruktur untuk peralihan tenaga negara.

Parlimen Belia: Sesi libat urus bersama universiti akan diadakan
Parlimen Malaysia akan mengadakan sesi libat urus bersama universiti awam dan swasta di seluruh negara bagi membincangkan pelaksanaan format baharu Parlimen Belia.

Undang-undang tangani fitnah AI perlu digubal - Yang Dipertua Dewan Rakyat
Johari Abdul mencadangkan agar Malaysia meneliti kemungkinan untuk menggubal undang-undang baharu, bagi menangani penyebaran fitnah menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI).

Tarif Trump: Sidang khas Parlimen 5 Mei depan
Beberapa ahli Parlimen bagaimanapun memaklumkan mereka masih belum menerima sebarang surat pemberitahuan rasmi mengenai sesi tersebut.

Insiden lubang pembetung di Lenggong: Mangsa maut akibat kurang oksigen - Polis
Polis mengesahkan tiga lelaki yang ditemukan maut dalam lubang pembetungan di Lenggong disebabkan terdedah kepada persekitaran kekurangan oksigen dalam ruang pembetung terkurung.

Dua RUU berkaitan ekonomi diluluskan di Dewan Rakyat, Dewan Negara
Dua Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan ekonomi diluluskan selepas bersidang selama 12 hari.

RUU Kredit Pengguna 2025 dijangka diwartakan menjelang akhir tahun ini
Rang Undang-undang (RUU) Kredit Pengguna 2025 dijangka diwartakan menjelang akhir tahun ini.

Kelulusan RUU Perkhidmatan Parlimen peristiwa penting dalam lipatan sejarah - Azalina
Kelulusan Rang Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen 2025 menandakan pengembalian kebebasan perkhidmatan Parlimen selepas 33 tahun dimansuhkan.

Isu had tempoh jawatan PM perlu dihujah dengan adab, bukan konotasi negatif
Isu mengehadkan tempoh perkhidmatan Perdana Menteri kepada maksimum 10 tahun perlu dihujahkan dengan adab dan wibawa yang tinggi.

Persatuan Hartanah Bumiputera bantah RUU Pembaharuan Semula Bandar
Persatuan Hartanah Bumiputera itu juga mempersoalkan mengapa RUU URA perlu dibentangkan ketika ini.

Transaksi 'beli dulu, bayar kemudian' naik ketara kepada RM7.1 bilion - Amir Hamzah
Jumlah transaksi skim pengguna 'beli sekarang, bayar kemudian' (BNPL) meningkat ketara pada separuh kedua 2024 kepada RM7.1 bilion.