KUALA LUMPUR: Kerajaan harus memberi perhatian terhadap mendigitalkan sistem pendidikan negara dan bersedia untuk memberikan peruntukan besar dalam Belanjawan 2024 kepada sektor pendidikan.

Begitupun, Setiausaha Kluster Pendidikan dan Pembangunan Modal Insan, Majlis Profesor Negara, Dr Anuar Ahmad berkata, bukan tugas mudah untuk mendigitalkan semuanya.

Namun, tegasnya, ia perlu dilakukan dengan baik bagi merapatkan jurang pendidikan antara pelajar bandar dan luar bandar.

Beliau turut memberi peringatan, jika pendigitalan gagal diuruskan sebaik mungkin, jurang pendidikan dan pencapaian pelajar bandar dan luar bandar akan semakin melebar.

“Hari ini gaya pembelajaran itu telah didigitalkan. Kita seperti sekarang, cuba kurangkan kertas, mengurangkan bahan-bahan yang akan menyebabkan lebih banyak kitar semula.

“Kita tak mahu lagi sebegitu. Kita mahu sistem pendidikan benar-benar digital. Pelajar tidak lagi membawa buku yang berat dalam bilik darjah. Mereka hanya menggunakan peranti digital.

“Kita juga mahu guru mengajar dengan teknik disepadukan dengan pendigitalan. Semua perkara ini memerlukan peruntukan besar.

“Ini kerana, infra kepada digital, yang pentingnya ialah akses kepada internet laju. Dan ini perlu dilakukan dengan kadar segera,” katanya.

Anuar berkata demikian dalam program Agenda AWANI pada Selasa.Dalam pada itu, beliau juga berharap Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) diberi tumpuan khusus dalam Belanjawan 2024.

Menurutnya, TVET perlu diangkat sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan negara, bukan lagi menjadi pilihan kedua.

Tambah Anuar, anak-anak yang pintar perlu melihat TVET sebagai pilihan utama, tidak hanya tertumpu untuk masuk ke sekolah berasrama penuh.

Tegasnya, TVET sekarang bukan seperti dua dekad lepas kerana yang terkini, lebih banyak berkaitan teknologi semasa.

“Kita misalnya, kekurangan pakar dalam bidang pertanian. Kita kekurangan pakar dalam teknologi perikanan, penternakan dan sebagainya.

“Mengapa negara lain, penternakan itu dilakukan dalam sebuah bangunan besar, tidak memerlukan tanah yang begitu besar untuk menjalankan pertanian?

“Kerana mereka mempunyai teknologi pertanian yang dilaksanakan oleh sumber tenaga manusia dalam aliran seperti TVET.

“Jadi, pada saya, TVET akan menjadi satu agenda besar untuk sistem pendidikan negara,” katanya.

Anuar berkata, negara seperti Korea Selatan dan Jerman melihat TVET mampu memajukan negara dan tidak hanya berharap kepada sumber manusia yang lahir daripada pendidikan berorientasikan akademik.