KUALA LUMPUR: Perjanjian Kerjasama (MOC) antara Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan syarikat pengeluar senjata serta kenderaan berperisai dari Indonesia, PT PINDAD, dijangka dapat meningkatkan lagi peranan mereka dalam industri pertahanan di negara masing-masing.

Ketua Pegawai Eksekutif LTAT Datuk Nazim Rahman berkata, melalui MOC berkenaan, LTAT mempunyai peluang untuk mengenal pasti peluang sedia ada, yang boleh meningkatkan keupayaan syarikat tempatan dalam mengembangkan perniagaan mereka.

Jelasnya lagi, pihaknya melihat pelaburan melibatkan PT PINDAD sebagai satu potensi yang cukup luas, memandangkan syarikat milik kerajaan Indonesia itu aktif dalam menghasilkan senjata tangan, peluru, serta kenderaan berperisai yang moden.

“Ketika ini pelaburan LTAT dalam industri tempatan, melalui anak syarikat pelaburannya, bernilai RM244.2 juta, dengan nilai buku pesanan sebanyak RM11.8 bilion. Maka LTAT akan terus meneroka peluang, meningkatkan nilai pelaburan yang selari dengan kerangka kerja pembahagian aset strategi kami,” katanya lagi.

Terdahulu, Nazim dan rakan sejawatnya dari PTPINDAD, Abraham Moses telah menandatangani MOC, sewaktu Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2022 dan Pameran Perkhidmatan Keselamatan Asia (NATSEC) 2022, yang berlangsung di ibu negara.

Majlis berkenaan disaksikan oleh Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, dan Menteri Pertahanan Indonesia Prabowo Subianto.

Mengulas lanjut mengenai MOC tersebut, Nazim berkata, ia bermula dengan lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Hishammuddin ke syarikat PT PINDAD di Bandung pada November lepas.

Melalui maklum balas yang diterima, Nazim berkata, Kerajaan melihat syarikat itu mempunyai potensi yang cukup luas dalam industri pertahanan Indonesia, serta boleh memberi nilai tambah kepada industri pertahanan tempatan.

Dalam masa yang sama, beliau berkata, LTAT juga sentiasa mencari peluang-peluang yang ada untuk memastikan pelaburan mereka terus strategik dan berdaya saing.

Sementara itu, Abraham berkata, MOC berkenaan akan menjadi pemangkin kepada kerjasama strategik dua negara, melalui dua entiti berkenaan, iaitu LTAT dan PT-PINDAD.

Jelasnya lagi, MOC berkenaan bukan sekadar satu majlis tandatangan dokumen, tetapi kedua-dua parti mempunyai komitmen yang kukuh dalam memastikan ia menjadi satu kenyataan.