BAGAN DATUK: Enam keluarga mangsa kebakaran yang turut melibatkan seorang warga emas Orang Kurang Upaya (OKU) rentung di Jalan Bagan Ikan, di sini, minggu lalu, akan menerima rumah baharu bernilai RM66,000 setiap satu.
Perkara itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika meninjau lokasi kebakaran tersebut petang semalam.
Dalam tinjauan itu, beliau turut menyampaikan bantuan kepada keluarga terbabit.
“Luluh hati melihat keadaan rumah terbakar di Bagan Ikan yang telah memusnahkan enam buah rumah minggu lalu dan seorang lelaki warga emas turut terkorban setelah terperangkap di dalam rumah.
“Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Lebih-lebih lagi dalam keadaan mereka semua sedang menyambut perayaan Tahun Baharu Cina,” katanya menerusi akaun Facebook miliknya pagi ini.
“Semoga bantuan ini dapat segera membantu keluarga yang terkesan,” ujarnya.
Menurut beliau, setiap rumah berkenaan berkeluasan 660 kaki persegi.
Dalam kejadian pada 16 Jan lalu, mangsa, Ong Chock Seng, 80 tahun, yang juga pengguna kerusi roda gagal menyelamatkan diri dalam kebakaran pada kira-kira 6.45 pagi.
Menurut Ketua Polis Daerah Hilir Perak ACP Ahmad Adnan Basri, Ong ketika itu bersendirian sementara anak dan cucunya keluar sarapan.
Abd Razak Mohd Ali
Tue Jan 24 2023

Ahmad Zahid meninjau keadaan mangsa kebakaran di Bagan Ikan, Bagan Datuk, 23 Jan 2023. - Facebook Zahid Hamidi

Konvoi Kembara buka tirai sambutan 60 tahun Sarawak Merdeka
Konvoi Kembara Sarawak Merdeka menjelajah 12 Bahagian di negeri ini akan membuka tirai sambutan Perayaan 60 Tahun Sarawak Merdeka tahun ini bermula Mei hingga Ogos ini.

Penerbangan dibatalkan akibat mogok di Jerman
Lapangan Terbang Munich Jerman terpaksa membatalkan semua penerbangan yang dijadualkan pada Ahad dan Isnin akibat mogok, lapor Agensi Anadolu.
![AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015480/16574789461679663503750_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Dzulfitri Yusof Tumpuan #AWANI745 malam ini: Berita baik buat penjawat awam, bantuan khas kewangan Aidilfitri dibayar 17 April Inflasi kekal 3.7 peratus, 203 item makanan rekod kenaikan harga Bermula September 2024, tiada lagi monopoli Puspakom periksa kenderaan Selepas berbulan-bulan senyap, Zainab akhirnya tuntut Rafizi minta maaf #AWANInews

AWANI Ringkas: SM Faisal, Emilia akan cuba selesai kes luar mahkamah
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan ummah - Ahmad Zahid
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu rakyat khususnya yang beragama Islam memanfaatkan bulan Ramadan untuk membentuk penyatuan ummah.

Zainab Mohd Salleh tampil perjelas dakwaan isteri kedua Abdul Latiff
Wanita yang dikenali dengan nama Zainab Mohd Salleh yang didakwa sebagai isteri kedua Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abdul Latiff tampil melalui peguamnya Yusfarizal Yusoff menjelaskan dakwaan tersebut.

KKM galak sediakan kod QR, mudahkan aduan kualiti makanan
Kementerian Kesihatan (KKM) galakkan setiap negeri menyediakan imbasan kod QR di bazar Ramadan bagi memudahkan orang ramai mengemukakan aduan berhubung kualiti makanan dan kebersihan. #AWANInews

Amalan tidak jejas penyampaian perkhidmatan - CUEPACS
Amalan segelindir penjawat awam bawahan yang berlagak berkuasa seperti pegawai di peringkat tertinggi tidak terlalu serius sehingga boleh menjejaskan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat.
![[TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam [TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015473/16574787851679661843390_640x360.jpg)
[TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam
Air Selangor menerusi kenyataan memaklumkan mengenai pelaksanaan kerja-kerja pembaikan paip pecah di Taman Mutiara Bukit Raja 2, Klang. Pelaksanaan kerja-kerja ini bakal menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual di 55 kawasan di Wilayah Klang, Shah Alam bermula jam 10 malam ini. Kerja-kerja pembaikan dijangka akan siap sepenuhnya pada jam 6 pagi, 25 Mac 2023 (Sabtu).

1,839 premis seluruh negara diperiksa sepanjang dua hari Ramadan - KPDN
Daripada jumlah itu hanya tiga premis dikompaun atas kesalahan kecil seperti tidak mempamer tanda harga dan alat penimbang tamat tempoh.

Enam keluarga mangsa kebakaran dapat rumah PPRT bernilai RM66,000
Ahmad Zahid berharap semoga bantuan yang diberikan dapat segera membantu keluarga yang terkesan.

Jeritan jiran selamatkan nyawa 17 penghuni
Jeritan seorang jiran berjaya menyelamatkan nyawa 17 penduduk dalam kebakaran di sebuah bangunan di Kampung Pemuda Jaya, Jalan Seelong-Senai di sini terbakar pada Isnin.

Macam dalam 'oven'.. Mangsa kebakaran Kg Gas, Batu Sapi tak sanggup lagi tinggal dalam kontena
Daripada 100 keluarga, difahamkan hanya tinggal 27 keluarga berada di kontena ketika ini.

11 maut asrama pelajar buta terbakar
Sebelas individu termasuk kanak-kanak dilaporkan maut selepas api marak memusnahkan sebuah asrama yang menempatkan pelajar buta.

Punca kebakaran Kampung Cina diketahui dua hari lagi - Exco
Punca kebakaran deretan rumah kedai di Kampung Cina Kuala Terengganu hanya akan dapat diketahui selepas siasatan Unit Forensik JBPM selesai sekurang-kurangnya dua hari lagi.

Mangsa kebakaran terima sumbangan rumah dari Pharmaniaga, UAC
Projek pembinaan rumah yang menelan belanja RM80,000 itu dapat disiapkan dalam tempoh singkat.

Agong, Permaisuri berkenan lawat mangsa kebakaran
Seri Paduka Baginda Berdua meluangkan masa hampir 35 minit melawat mangsa di ICU Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di Kuantan.

Dugaan Ramadan: Rumah pusaka 80 tahun musnah dijilat api
Tidak disangka Ramadan kali ini dia sekeluarga diuji apabila rumah yang kini sedang dibaik pulih untuk keselesaan keluarga menyambut Aidilfitri kini musnah dijilat api.

'Hanya sempat capai sehelai kain pelikat'
Kejadian pada jam 1.40 tengah hari tersebut turut memusnahkan rumah anak tirinya yang terletak berdekatan.

Sabah peruntuk RM18.2 juta bantu mangsa kebakaran Tawau, Semporna
Kerajaan Sabah memperuntukkan RM18.2 juta untuk membantu mangsa kebakaran membina semula rumah dan infrastruktur yang rosak dalam kejadian pada 17 Mac di sini dan pada 2015 di Semporna.