awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
KPDN Kedah kesan 1,071 kes, nilai kompaun lebih RM867,000
Onn Hafiz mohon rakyat Johor peka perkembangan cuaca semasa
KPDN Kelantan rampas barangan hampir RM4.7 juta sepanjang tahun
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Enam keluarga mangsa kebakaran dapat rumah PPRT bernilai RM66,000

Abd Razak Mohd Ali
Abd Razak Mohd Ali
24/01/2023
04:20 MYT
Enam keluarga mangsa kebakaran dapat rumah PPRT bernilai RM66,000
Ahmad Zahid meninjau keadaan mangsa kebakaran di Bagan Ikan, Bagan Datuk, 23 Jan 2023. - Facebook Zahid Hamidi
BAGAN DATUK: Enam keluarga mangsa kebakaran yang turut melibatkan seorang warga emas Orang Kurang Upaya (OKU) rentung di Jalan Bagan Ikan, di sini, minggu lalu, akan menerima rumah baharu bernilai RM66,000 setiap satu.
Perkara itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika meninjau lokasi kebakaran tersebut petang semalam.
Dalam tinjauan itu, beliau turut menyampaikan bantuan kepada keluarga terbabit.
“Luluh hati melihat keadaan rumah terbakar di Bagan Ikan yang telah memusnahkan enam buah rumah minggu lalu dan seorang lelaki warga emas turut terkorban setelah terperangkap di dalam rumah.
“Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Lebih-lebih lagi dalam keadaan mereka semua sedang menyambut perayaan Tahun Baharu Cina,” katanya menerusi akaun Facebook miliknya pagi ini.
“Semoga bantuan ini dapat segera membantu keluarga yang terkesan,” ujarnya.
Menurut beliau, setiap rumah berkenaan berkeluasan 660 kaki persegi.
Dalam kejadian pada 16 Jan lalu, mangsa, Ong Chock Seng, 80 tahun, yang juga pengguna kerusi roda gagal menyelamatkan diri dalam kebakaran pada kira-kira 6.45 pagi.
Menurut Ketua Polis Daerah Hilir Perak ACP Ahmad Adnan Basri, Ong ketika itu bersendirian sementara anak dan cucunya keluar sarapan.
Topic Berkaitan
#mangsa kebakaran
#rumah baharu
#Zahid Hamidi
#rumah PPRT
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan