awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Liga Super: Dua jaringan Luqman Hakim pacu kemenangan NSFC
Nelayan dikhuatiri hilang jatuh laut di Tanjung Kubung
AHF perkasa pembangunan belia, lahir bakat hoki ke arah Sukan Olimpik
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Guru Kafa didakwa hempas murid hingga patah kaki

Nur Fazlizai Ali
Nur Fazlizai Ali
12/10/2022
04:00 MYT
Guru Kafa didakwa hempas murid hingga patah kaki
Tertuduh ketika tiba di Mahkamah Majistret Marang. - Astro AWANI
MARANG: Seorang guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) dihadapkan ke Mahkamah Majistret Marang atas pertuduhan menyebabkan cedera parah terhadap muridnya sehingga patah tulang kaki kanan.
Bagaimanapun tertuduh, Ahmad Mursyidin Abdullah, 37, mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Engku Nurul Ain Engku Muda.
Mengikut pertuduhan, tertuduh dengan sengaja menyebabkan cedera parah terhadap mangsa yang berusia sembilan tahun dengan menyebabkannya patah tulang di bahagian kaki kanan.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu dengan cara mengangkat dan menghempasnya di atas sebuah kerusi kayu.
Kesalahan itu dilakukan pada 6 Julai lalu di dalam kelas sebuah sekolah kebangsaan di Marang pada jam 4.15 petang.
Bagi kesalahan itu tertuduh didakwa mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan.
Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dan menetapkan 17 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes.
Selain itu mahkamah turut menetapkan syarat tambahan iaitu tidak boleh menganggu mangsa dan saksi pendakwaan sepanjang prosiding berkenaan serta tidak boleh terbabit dengan jenayah.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rabiatul Addawiah Mohd Noorlee manakala tertuduh diwakili peguam, Abdul Hayyi Salim.
BACA: Guru Kafa ditahan bantu siasatan murid dakwa patah kaki selepas dihempas
Terdahulu Astro AWANI melaporkan murid lelaki patah kaki kanan selepas didakwa dihempas seorang guru Kafa dalam kejadian di sebuah sekolah di daerah Marang.
Topic Berkaitan
#guru KAFA
#hempas murid
#cedera parah
#patah tulang
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan