ARAU: Seorang lelaki ditahan kerana disyaki mendera anak tirinya berusia enam tahun di Kampung Alor Lanchang Jejawi, di sini.

Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Ahmad Mohsin Md Rodi, berkata pihaknya menerima laporan daripada guru pusat asuhan tempat kanak-kanak itu belajar pada 22 Mac lalu.

"Guru wanita terbabit telah membuat pemeriksaan terhadap tubuh kanak-kanak berusia enam tahun berkenaan dan menemui beberapa kesan lebam lama dan baharu pada tubuh mangsa.

“Guru terbabit bertanya mangsa sebelum diberitahu dia telah dipukul oleh bapa tirinya kerana tidak menuruti kata-kata suspek.

“Guru terbabit kemudian menghubungi ibu mangsa dan ibu mangsa turut maklumkan bahawa dia dan anaknya telah menjadi mangsa pukul,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Mohsin berkata, hasil siasatan mendapati mangsa merupakan anak sulung daripada tiga beradik.

Katanya, pemeriksaan di hospital mendapati terdapat kesan parut lama pada bahagian belakang, tangan kanan dan kiri, paha kanan serta pipi kanan mangsa.

“Doktor juga mengesahkan tiada sebarang kesan kecederaan atau parut pada bahagian badan ibu mangsa dan dua adik mangsa yang lain,” ujarnya.

Hasil ujian air kencing mendapati suspek positif methamphetamine.

Suspek berusia 34 tahun itu direman bermula hari ini sehingga 30 Mac untuk membatu siasatan
di bawah seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana melakukan penderaan fizikal terhadap kanak-kanak dan seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.