SINGAPURA: Isu Laut China Selatan kekal menjadi keutamaan Malaysia sehingga hari ini, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan.
Malaysia, akan terus bekerjasama dengan negara anggota ASEAN untuk memperhebat rundingan dengan China bagi merealisasikan Kod Tatalaku (CoC) di Laut China Selatan, katanya.
Mohamad berkata demikian pada sidang media yang diadakan selepas "Breakfast Talk: Five Power Defence Arrangements (FPDA)" yang dihoskan oleh rakan sejawatnya dari Singapura Dr Ng Eng Hen di luar Dialog Shangri-la ke-20, di sini, hari ini.
Mohamad berkata Malaysia terus berhasrat menjadi rakan kongsi yang dipercayai dan berhubung dengan ahli FPDA bagi memastikan keamanan dan kemakmuran rantau ini.
FPDA ialah satu siri hubungan pertahanan dua hala antara Australia, Malaysia, New Zealand, Singapura dan United Kingdom.
"Malaysia melihat keperluan bagi FPDA mengekalkan keamanan dan kestabilan serantau melalui kerjasama pertahanan terhadap cabaran mendesak mengenai ancaman keselamatan bukan tradisional," kata Mohamad.
Beliau berkata Malaysia mencadangkan FPDA sebagai laluan untuk kerjasama strategik dan pertahanan yang lebih besar dalam latihan dan pembinaan kapasiti.
"Malaysia akan bekerjasama rapat dengan ahli FPDA untuk meneruskan kerjasama dalam memperkukuh industri pertahanan, memajukan teknologi bersama, dan menjalankan latihan bersama," katanya.
Malaysia berharap dapat bekerjasama dengan empat negara anggota untuk mengesahkan komitmen bekerjasama dalam domain keselamatan serta pertahanan konvensional dan bukan konvensional.
"Malaysia kekal komited bahawa FPDA akan melakukan apa yang perlu untuk menzahirkan komitmen itu," kata menteri itu.
Mohamad berkata Malaysia akan mengukuhkan kedudukannya dalam FPDA, antara lain, mengadakan komunikasi strategik dengan empat anggota lain, termasuk mesyuarat tetap antara Menteri Pertahanan negara anggota bagi membincangkan keselamatan global semasa dan masa depan.
Beliau berkata walaupun FPDA dan ahli-ahlinya menikmati hubungan rapat antara satu sama lain, "Malaysia tidak akan berpihak dan menegaskan kedudukan negara tidak bersekutu (non-aligned state)."
Turut hadir pada sidang media itu ialah Dr Ng, Timbalan Perdana Menteri Australia dan Menteri Pertahanan Richard Marles, Menteri Pertahanan New Zealand Andrew Little, dan Setiausaha Negara United Kingdom bagi Pertahanan Ben Wallace.
Secara berasingan, Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF) memaklumkan bahawa Menteri-menteri mengesahkan komitmen negara mereka terhadap FPDA dan mengiktiraf kemajuan ketara yang telah dicapai sejak penubuhannya.
"Mereka membincangkan kepentingan FPDA sebagai pengaturan yang membina dan aman, yang menjadi sauh untuk keselamatan dan kestabilan serantau," menurut kementerian itu dalam satu kenyataan.
Menteri-menteri juga bersetuju bahawa FPDA menyediakan platform penting untuk tentera negara anggota mengukuhkan operasi dan meningkatkan kerjasama melalui latihan tetap seperti Exercise Bersama Shield dan Exercise Bersama Lima.
Menteri-menteri seterusnya bertukar pandangan tentang kaedah meningkatkan perkaitan FPDA dengan mengukuhkan nilai operasi latihan di kawasan konvensional, dan meningkatkan kerjasama dalam domain bukan konvensional bagi menghadapi cabaran keselamatan kontemporari.
Ditubuhkan pada 1971, FPDA terus memainkan peranan penting dalam menggalakkan kerjasama serantau, dan menyumbang secara konstruktif kepada kerangka keselamatan serantau melalui pengendalian latihan, dialog dan platform interaksi profesional, menurut kementerian itu.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Jun 03 2023

Mohamad berucap pada sidang media di luar Dialog Shangri-la ke-20 di Singapura. -Facebook Kementerian Pertahanan
[TERKINI] Shazalli kini pengarah bukan eksekutif AirAsia X
AirAsia X Bhd mengumumkan pelantikan Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly sebagai Pengarah Bukan Eksekutif berkuatkuasa pada hari ini.
MAH anjur kejohanan, undang bekas pemain untuk perlawanan amal
Persatuan Hotel Malaysia (MAH) bakal menganjurkan MAH Football Tournament pada 9 dan 10 Oktober ini, menghimpunkan petugas hotel dari 13 wilayah dari seluruh negara, termasuk bekas pemain kebangsaan untuk perlawanan amal.

Mohammed Shazalli kini pengarah bukan eksekutif AirAsia X
AirAsia X Bhd mengumumkan pelantikan Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly sebagai pengarah bukan eksekutif berkuatkuasa pada hari ini.
Gimnastik sumbang gangsa, takraw puas hati dengan perak
Penantian 17 tahun untuk kilauan pingat dari gelanggang gimnastik berakhir selepas atlet negara, Muhammad Sharul Aimy berjaya meraih gangsa di Sukan Asia Hangzhou 2022.
Skuad takraw pula tidak menghampakan, pulang dengan pingat perak selepas tewas kepada musuh tradisi, thailand pada perlawanan akhir.
Wartawan Astro ARENA, Syen Yeoh yang berada di Hangzhou ada perinciannya.
Skuad takraw pula tidak menghampakan, pulang dengan pingat perak selepas tewas kepada musuh tradisi, thailand pada perlawanan akhir.
Wartawan Astro ARENA, Syen Yeoh yang berada di Hangzhou ada perinciannya.
Dua penjawat awam direman, rasuah berkaitan urusan mayat
Dua kakitangan perubatan awam direman lima hari bermula pada Jumaat selepas disyaki meminta dan menerima wang rasuah kira-kira RM3,500 sebagai balasan menawarkan kerja pengurusan mayat bukan Islam.
[TERKINI] 12 kawasan catat IPU tak sihat
12 kawasan di Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan Putrajaya mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat.

Pegawai, anggota polis antara enam ditahan larikan seorang penganggur
kesemua suspek berusia 27 hingga 42 tahun itu ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras.
TIada pertandingan 'top 5' Pas
Lima jawatan tertinggi Pas iaitu Presiden, Timbalan Presiden dan tiga Naib Presiden tidak akan dipertandingkan.
[TERKINI] SIasatan terhadap Jasmine Loo diserahkan kepada Peguam Negara
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan MYDIN Pitchay mengesahkan siasatan ke atas bekas peguam 1MDB, Jasmine Loo, sudah lengkap.

Astro raih 16 anugerah di Asian Academy Creative Awards 2023
Astro berbangga meraih pengiktirafan di peringkat global sekali lagi dengan membawa pulang 16 anugerah di Asian Academy Creative Awards (AAAs) tahun ini.

Isu Laut China Selatan kekal jadi keutamaan - Menteri Pertahanan
Malaysia akan terus bekerjasama dengan negara anggota ASEAN untuk memperhebat rundingan dengan China bagi merealisasikan Kod Tatalaku (CoC) di Laut China Selatan.