KUALA LUMPUR: Tindakan kerajaan menamatkan perkhidmatan Datuk Seri Tajuddin Rahman sebagai Pengerusi Prasarana secara serta-merta harus dijadikan pengajaran terhadap budaya melantik ahli politik menerajui syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Malah, tegas Felo Kanan Majlis Profesor Negara, Jeniri Amir, desakan banyak pihak agar menghentikan lantikan pemimpin politik yang tidak kompeten juga ada kewajarannya.

Dalam masa sama, beliau berkata, perlu ada keseimbangan antara lantikan politik dan ahli profesional dalam mengisi jawatan tertinggi di syarikat-syarikat berkaitan.

"Yang penting ialah harus ada keseimbangan antara lantikan politik dengan ahli profesional serta ahli lembaga pengarah, (namun) apa yang berlaku ialah sesetengah pengerusi itu membawa  kroni-kroni  atau rakan-rakan mereka.

“(Sedangkan) apa yang paling penting ialah ahli politik (yang dilantik) dalam GLC itu harus ada kelayakan dan pengalaman. Dua faktor ini  dapat memastikan mereka berada di landasan yang betul," jelas beliau dalam temu bual bersama Astro AWANI pada Ahad.GLC dan Politik | GLC bukan habuan orang politik

Menurut beliau, pelantikan mana-mana individu untuk menerajui GLC dan GLIC harus dibuat dengan teliti
bagi mengelakkan berlaku salah guna kuasa khususnya ketika membuat keputusan yang boleh membawa kerugian dan menjejaskan agensi-agensi itu sendiri.

“Jika kerajaan hendak juga melantik mereka (ahli politik), perlu untuk kerajaan menyediakan ‘perjanjian khas’ antara Ahli Parlimen atau ahli politik yang bakal dilantik itu dengan GLC/ GLIC berkenaan agar mereka hanya menjalankan tugas sebagai pengerusi bukan eksekutif

“Dan mereka tidak mencampuri sebarang urusan pelantikan, kenaikan pangkat dan urusan perolehan serta tidak boleh menggunakan peruntukan syarikat untuk program tanggungjawab sosial korporat di kawasan Parlimen mereka,” kata Jeniri lagi.