SHAH ALAM: Sebanyak 10.9 juta batang rokok putih berjaya disita Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Zon Tengah Unit III (LTA Kuala Lumpur), ketika cuba diseludup masuk ke Malaysia di Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang dekat sini.

Dalam kenyataan hari ini, Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Tengah Datuk Zazuli Johan berkata, jumlah sitaan pada 16 Jun itu dianggarkan bernilai RM1.09 juta yang melibatkan cukai sebanyak RM7.30 juta.

"Hasil siasatan mendapati, kesemua rokok yang disita adalah diimport dari luar negara tanpa Permit Import yang sah, dan tanpa membayar cukai dan duti ke atasnya," katanya.

Beliau berkata, modus operandi kes itu ialah membuat pengikraran tidak benar terhadap pengimportan rokok dengan mengikrar dagangan sebagai 'general cargoes' di dalam Daftar Masuk, bertujuan untuk mengelakkan daripada Permit Import semasa pengimportan, dan bagi mengelakkan dikenakan duti cukai yang tinggi.

"Perbuatan mengimport rokok tanpa Permit Import merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 135(1)(a) Akta Kastam 1967 dan Peraturan 30(1) Peraturan-Peraturan Zon Bebas (Pindaan) 2019," katanya.

-- BERNAMA