Kajian Situasi Buruh Sektor Perladangan Malaysia diserah kepada Jabatan Buruh AS

Kajian mengenai Situasi Buruh di Sektor Perladangan telah siap dan akan diserahkan kepada Jabatan Buruh Amerika Syarikat (DOL) dalam masa terdekat.

Media asing sebelum ini melaporkan Top Glove Corporation Bhd (Top Glove) terbabit dalam penggunaan buruh paksa namun hasil siasatan Jabatan Tenaga Kerja mendapati tuduhan itu tidak berasas. -Gambar fail | Astro Awani
Kajian mengenai Situasi Buruh di Sektor Perladangan telah siap dan akan diserahkan kepada Jabatan Buruh Amerika Syarikat (DOL) dalam masa terdekat, kata Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Mengulas perkara itu, beliau berkata kajian dijalankan dengan kerjasama Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Perangkaan dan wakil Pertubuhan Buruh Antarabangsa selama dua tahun bermula pada 2018.

Kajian dijalankan bagi membuktikan bahawa Malaysia mendukung amalan buruh yang baik dan mematuhi keperluan amalan terbaik dan undang-undang buruh sekali gus menyatakan pendirian negara menentang amalan buruh paksa.

"Isu buruh paksa ini dibincangkan di peringkat kementerian secara serius dan menjadi pelan jangka panjang kementerian untuk bergerak mencari jalan penyelesaian terhadap isu berbangkit.

"Kita (kementerian) buat kajian dan ia sudah siap malah mendapat kelulusan Kabinet dan akan diserahkan kepada DOL dalam masa terdekat," katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Mohd Khairuddin berkata kajian itu juga bertujuan menangkis laporan berita asing yang mendakwa sebuah syarikat pengeluar sarung tangan getah terbesar tempatan menggunakan buruh paksa sehingga Amerika Syarikat menyekat import produk syarikat tersebut.

"Segala tuduhan terhadap syarikat itu adalah tidak berasas," katanya.

Media asing sebelum ini melaporkan Top Glove Corporation Bhd (Top Glove) terbabit dalam penggunaan buruh paksa namun hasil siasatan Jabatan Tenaga Kerja mendapati tuduhan itu tidak berasas.

Justeru itu, beliau berkata kerajaan menyokong usaha Top Glove menjalankan audit dalaman sebagai usaha menolak dakwaan menggunakan khidmat buruh paksa di kemudahan (premis) pembuatannya.

Mohd Khairuddin berkata walaupun dakwaan itu tidak benar namun beliau mengingatkan semua sektor termasuk perladangan dan komoditi di negara ini agar tidak menggunakan khidmat buruh paksa atau buruh kanak-kanak.

-- BERNAMA