KOTA BHARU: Seorang kakitangan kerajaan kerugian RM852,000 selepas menjadi mangsa penipuan sindiket menggunakan taktik panggilan telefon yang menyamar pegawai insurans, pegawai mahkamah dan polis.
Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata mangsa lelaki berusia 50-an telah menerima panggilan telefon daripada seorang wanita yang mendakwa daripada sebuah syarikat insurans dari Ampang, Selangor pada Januari lepas ketika berada di rumahnya.
Beliau berkata, menerusi panggilan itu, suspek mendakwa mangsa telah membuat tuntutan kos pembedahan sebanyak tiga kali dalam tempoh singkat.
Mangsa kemudiannya sekali lagi menerima panggilan telefon daripada syarikat insurans yang sama pada awal Februari memaklumkan bahawa mangsa telah terlibat dengan kes pengubahan wang haram.
"Menerusi panggilan itu, suspek mengatakan waran tangkap dan waran pembekukan akaun ke atas mangsa telah dikeluarkan. Panggilan telefon kemudiannya telah disambungkan kepada seorang wanita memperkenalkan diri sebagai Timbalan Pendakwa Raya.
"Mangsa telah diarahkan untuk membuka akaun Agro Bank dan memberikan nombor telefon yang diberikan oleh suspek semasa proses pembukaan akaun bank tersebut selain suspek turut meminta mangsa untuk memindahkan wang dari akaun ASB milik mangsa ke dalam akaun baru dibuka," katanya dalam kenyataan hari ini.
Muhamad Zaki berkata, pada masa yang sama suspek juga telah mengarahkan mangsa untuk membuat pinjaman peribadi dengan bank MBSB sebanyak RM350,000 selain mangsa telah melakukan pemindahan ke dalam akaun Agro Bank miliknya seperti yang diarahkan oleh suspek.
Katanya, suspek kemudiannya telah memberitahu mangsa bahawa pihak mahkamah memerlukan masa tiga bulan untuk memberikan keputusan rasmi kepada mangsa.
"Pada awal April, mangsa cuba untuk mendaftar perbankan dalam talian untuk akaun Agro Bank miliknya tetapi gagal kerana ada pihak telah mendaftar menggunakan nombor akaun mangsa.
"Mangsa kemudiannya telah membuat semakan di bank berhampiran dan mendapati baki di dalam akaun mangsa hanya berbaki RM48. Menyedari telah ditipu, mangsa hadir ke balai polis untuk membuat laporan polis," katanya.
Beliau berkata anggaran kerugian lebih kurang RM852,000 dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.
-- BERNAMA
Bernama
Sat May 27 2023

Seorang kakitangan kerajaan kerugian RM852,000 selepas menjadi mangsa penipuan sindiket menggunakan taktik panggilan telefon yang menyamar pegawai insurans, pegawai mahkamah dan polis. - Gambar hiasan

Banjir: Satu PPS dibuka di daerah Kubang Pasu
Satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka malam ini di daerah Kubang Pasu bagi menempatkan 21 mangsa banjir daripada enam keluarga.
Umpama mimpi jadi kenyataan buat anak yatim Iraq
Yayasan Rumah Iraq untuk Kreativiti ialah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 2004 dengan tujuan untuk melindungi kanak-kanak gelandangan dan anak yatim di Baghdad.
Pasukan SAR teruskan usaha mencari mayat
Pasukan mencari dan menyelamat dari Libya dan Algeria meneruskan usaha mencari mayat mangsa banjir besar selepas dua empangan pecah pada dua minggu lepas.

Kolokium Timbang Tara Antarabangsa London himpun pakar undang-undang bincang kes Sulu
Kolokium itu membawa bersama ilmu dan pengalaman rakan-rakan persidangan untuk menyampaikan penilaian akademik secara mendalam akan impak kes Sulu.

Piala Malaysia: Perak FC layak ke separuh akhir
Perak FC layak ke separuh akhir Piala Malaysia biarpun menang tipis 1-0 berdepan Sabah FC pada aksi suku akhir kedua piala berprestij itu di Stadium Perak, malam ini.
30 kumpulan koir akan menyanyi di Pesta Antarabangsa Samaa
Perayaan lagu tahunan yang bermula pada Jumaat nanti akan berlangsung di North Wall Theatre di Kaherah.
EU bimbang pengambil alihan booking jejas pasaran
Kesatuan Eropah (EU) pada Isnin mengambil keputusan untuk menyekat agensi pelancongan dalam talian terkemuka Amerika Syarikat, Booking holdings daripada mengambil alih syarikat tempahan penerbangan Sweden, Etraveli Group.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Ketua mafia Messina Denaro meninggal dunia
Ketua Mafia yang paling dikehendaki di Itali, Matteo Messina Denaro yang diberkas pada Januari selepas menjadi pelarian selama 30 tahun meninggal dunia.
Polis kutip RM302 juta, Januari hingga Ogos
Polis merekodkan kutipan kompaun lebih RM300 juta membabitkan 3.8 juta saman bagi lapan bulan pertama tahun ini.
17,241 kenderaan perdagangan diperiksa dalam 4 hari
Sebanyak 17,241 kenderaan perdagangan diperiksa bagi tempoh empat hari Op Khas Kenderaan Perdagangan dilaksanakan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman seluruh negara.

Kakitangan kerajaan rugi RM852,000
Seorang kakitangan kerajaan kerugian RM852,000 selepas menjadi mangsa penipuan sindiket menggunakan taktik panggilan telefon yang menyamar pegawai insurans, pegawai mahkamah dan polis.