PORT DICKSON: Kanak-kanak lelaki berusia enam tahun yang diselamatkan polis selepas disyaki menjadi mangsa dera ayah kandung dan ibu tirinya sejak Mac lalu di Jempol, akan diserahkan kepada ibu kandungnya.
Exco Hal Ehwal Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri Sembilan, Noorzunita Begum Mohd Ibrahim berkata, ketika ini kanak-kanak tersebut masih dirawat di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN), Kuala Pilah dan dilaporkan berada dalam keadaan baik.
"Pihak hospital masih menjalankan pemantauan kesihatan termasuk dari segi emosi dan traumanya. Selain itu, kes berkenaan masih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).
"Bagaimanapun, selepas siasatan polis dan kes perbicaraan di mahkamah selesai, anak ini akan diserahkan kepada ibu kandungnya. Ibunya sudah pun berada di samping kanak-kanak itu di hospital yang mana sebelum ini dia (ibu kandung) menetap di Sarawak," katanya pada Ahad.
Sebelum ini Sinar Harian melaporkan, bapa kandung dan ibu tiri mangsa ditahan selepas disyaki mendera kanak-kanak itu dalam kejadian di Bahau, Jempol.
Kejadian itu terbongkar selepas mangsa yang merupakan anak sulung daripada empat beradik melarikan diri dari rumahnya setelah tidak tahan diperlakukan sedemikian oleh pasangan tersebut.
Pasangan berusia 27 dan 31 tahun itu kemudian dijatuhi hukuman dua tahun penjara oleh Mahkamah Sesyen Kuala Pilah pada Khamis lepas selepas mengaku bersalah atas pertuduhan menganiaya seorang anak lelaki mereka hingga menyebabkan kecederaan fizikal.
Mahkamah turut menetapkan tertuduh dikenakan bon berkelakuan baik selama dua tahun tanpa cagaran dan menjalani hukuman khidmat masyarakat selama 80 jam.
Dalam pada itu, Noorzunita Begum berkata, tiga lagi adik-beradik tiri mangsa, yang berusia empat, tiga dan satu tahun tiga bulan pula kini berada di bawah jagaan nenek sebelah ibu mereka di Jempol.
Sebelum itu, Noorzunita Begum hadir pada perasmian penutup Program Wanita Inspirasiku (WINS), Healthy and Bright Kids Carnival dan Seminar Kesihatan Kemas Negeri Sembilan di Dataran Teluk Kemang di sini. - Sinar Harian
Sinar Harian
Sun Sep 24 2023

Noorzunita Begum (tujuh, kiri) bersama tetamu dan peserta terlibat selepas menyampaikan hadiah pada satu majlis di Port Dickson. - Gambar/ Sinar Harian

Hon Jian-Muhammad Haikal raih kejuaraan kedua di India
Beregu muda lelaki negara Choong Hon Jian-Muhammad Haikal Nazri muncul juara Kejohanan Masters Guwahati 2023 di India, hari ini.
AWANI 7:45 [10/12/2023] - Penjelasan PM bersama TPM | Malam penentu All Stars Gegar Vaganza
Tiada lagi tebuk atap, atap Kerajaan Perpaduan kukuh ibarat konkrit.
Penduduk Apartmen Idaman Trauma, larang anak main luar rumah.
Dua belas minggu berentap, siapa Juara All Stars Gegar Vaganza?
Penduduk Apartmen Idaman Trauma, larang anak main luar rumah.
Dua belas minggu berentap, siapa Juara All Stars Gegar Vaganza?

Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI capai matlamat, lebih 200,000 hadir
Penganjuran Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI selama tiga hari berjaya mencapai matlamat untuk menyebar luas dan mempromosikan dasar serta inisiatif kerajaan kepada rakyat.
AWANI Ringkas: Kes bunuh Zayn Rayyan | Setahun Kerajaan MADANI
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Pihak sekolah diarah sediakan laporan lengkap insiden buli pelajar lari asrama - Lim
Timbalan Menteri Pendidikan Lim Hui Ying berkata KPM akan mengambil tindakan selanjutnya selepas menerima laporan lengkap dan menjalankan siasatan berhubung kejadian buli tersebut.

Ukraine mungkin tidak sertai Sukan Olimpik Paris
Ukraine mungkin tidak akan menyertai Sukan Olimpik Paris 2024 melainkan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengubah pendiriannya.

Program setahun bersama Kerajaan MADANI wajar diteruskan - Menteri
Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI wajar diteruskan kerana mendapat sambutan amat menggalakkan dengan kehadiran lebih 230,000 pengunjung sepanjang tiga hari penganjuran.
Filipina dan China berbalah isu pertembungan kapal
Filipina dan China saling menuduh berhubung perlanggaran kapal mereka di perairan yang dipertikaikan di Laut China Selatan ketika ketegangan mengenai tuntutan di laluan air penting itu memuncak.
12 minggu bersaing, juara milik siapa?
Malam penentu, siapakah bakal muncul juara All Stars Gegar Vaganza. Asyraf Roslan berikan analisis awal mengenai peluang setiap finalis.

Kerajaan terus komited bangunkan belia - TPM
Kerajaan Perpaduan terus komited memberi tumpuan khusus kepada golongan belia bukan sahaja di bandar tetapi menjangkau ke kawasan desa dan pendalaman di seluruh negara.

Bapa tumbuk, tendang, libas dengan parang anak sambut hari lahir ke-12
Polis menahan seorang lelaki tempatan berusia 37 tahun yang dipercayai memukul anak kandungnya yang berusia 12 tahun di Kampung Perah, di sini, petang semalam.

Bapa, kekasih mengaku bersalah abaikan anak tujuh tahun
Seorang bapa dan teman wanitanya mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, di sini, atas pertuduhan mengabaikan anak lelaki sehingga kesihatannya merosot, dari Julai sehingga Oktober tahun ini.

Kanak-kanak jadi mangsa dera bapa kandung, kekasih
Penderitaan seorang kanak-kanak yang didera bapa kandung dan teman wanita lelaki itu sejak enam bulan lalu berakhir di Taman Pulai Jaya, Skudai.

Kes dera: Hakim cuti sakit, nasib ibu, rakan serumah diputuskan 1 November
Mahkamah Sesyen menangguhkan keputusan kes seorang ibu tunggal bersama rakan serumahnya, yang didakwa atas dua pertuduhan menganaiya dan mengabaikan anak kandungnya, kepada 1 November.

Kanak-kanak kes dera diserah kepada ibu kandung - Exco
Kanak-kanak lelaki berusia enam tahun yang diselamatkan polis selepas disyaki menjadi mangsa dera ayah kandung dan ibu tirinya sejak Mac lalu di Jempol, akan diserahkan kepada ibu kandungnya.

Dera anak: Reman bapa kandung, ibu tiri disambung tujuh hari
Ketua Polis Daerah Jempol, Superintenden Hoo Chang Hook berkata, permohonan sambung reman terhadap pasangan suami isteri berumur 27 dan 31 tahun itu dibuat selepas tempoh reman tu

Polis KL terima tiga lagi laporan dera di pusat jagaan kanak-kanak di Cheras
Polis menerima tiga lagi laporan daripada ibu bapa melibatkan kes dera di sebuah pusat jagaan kanak-kanak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras setakat semalam.

Kes dera kanak-kanak di Jepun meningkat pada tahun 2022
Jumlah kes penderaan kanak-kanak yang dikendalikan oleh pusat perundingan kanak-kanak di seluruh Jepun mencecah rekod 219,170 pada tahun 2022.

Bayi maut dipercayai didera, 9 termasuk ibu muda ditahan bantu siasatan
Polis menahan sembilan individu susulan kematian seorang bayi lelaki berusia 12 bulan yang maut dipercayai akibat didera.

Budak 7 tahun didera: Jiran sering dengar jeritan, tangisan
Jiran kepada kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang menjadi mangsa dera ibu kandung dan pasangannya di perumahan Layangkasa di sini sering mendengar jeritan dan tangisan kanak-kanak itu.