KUALA LUMPUR: Akhirnya selepas sekian lama menanti, setelah lebih tujuh bulan berlalu, Parlimen akan dibuka semula.
Namun ia tidak seperti dahulu. Buat sementara waktu dalam tempoh pandemik COVID-19 ini, sidang Dewan Rakyat hanya membenarkan kehadiran 80 orang Ahli Parlimen sahaja (44 dari pihak kerajaan dan 36 dari pihak pembangkang), empat jam sehari, lima hari seminggu.
Apa pun ketetapannya, rakyat hanya mahukan sidang kali ini melihat semula peruntukan undang-undang negara, memindanya atau menggubal undang-undang baharu berdasarkan keperluan semasa yang mendesak.
Pokoknya, rakyat yang semakin ditekan keadaan mahu sidang Parlimen dibuka segera supaya jalan penyelesaian kepada permasalahan negara yang diparahkan oleh badai COVID-19 ini dapat ditemukan.
Persoalannya, selepas segala bencana yang menimpa kita hari ini, mungkinkah para politikus akan berubah dan dapat berganding bahu atas nama perjuangan menuju Malaysia yang lebih sejahtera?
Dapatkah mereka yang diamanatkan rakyat sebagai wakil di Dewan yang mulia itu fokus dengan misi utama yang sepatutnya dan tidak menjadikan kesempatan itu sebagai medan untuk mengatur langkah politik masing-masing?
Lebih setengah tahun tidak bersidang, pastinya pelbagai perkara telah tertunda ditambah dengan perkara baharu yang timbul mahu diutarakan semasa bersidang nanti. Cukupkah lima hari seminggu?
Mungkinkah keterbatasan waktu dan jumlah ahli yang bersidang ini sebenarnya bukan masalah sekiranya hal-hal penting sahaja dibicarakan, atau ianya akan menjadi satu lagi alasan picisan daripada mereka yang hanya peduli tentang kedudukan masing-masing?
Paling utama, dapatkah sidang Parlimen akan datang ini memberi cerminan kepada Malaysia yang baharu, yang lebih matang dan objektif?
Pelbagai persoalan ini akan disentuh oleh tiga panel Dialog Tiga Penjuru kali ini menampilkan Ahli Parlimen Sungai Petani merangkap Pengerusi Pakatan Harapan Kedah, Datuk Johari Abdul; ADUN Seberang Jaya merangkap Timbalan Pengerusi Biro Penerangan Bersatu, Dr Afif Bahardin; dan aktivitis serta pemerhati politik negara, Hishamuddin Rais.
Malam ini jam 8.30, hanya di (Saluran 501), Live TV (astroawani.com) dan platform media sosial Astro AWANI.
Israr Khalid
Thu Jul 22 2021

Bagaimana nanti supaya ia menjadi medan membina solusi permasalahan negara dan bukannya kembali berebut kuasa? - Foto Astro AWANI

Anwar pertahan lantikan, tegaskan Nurul Izzah tidak akan salah guna kuasa
Beliau cakna dengan respons daripada rakyat namun sekali lagi menegaskan anaknya itu tidak akan menerima sebarang imbuhan.

AWANI Ringkas: Malaysia hantar pasukan SMART, bantu operasi SAR di Turkiye
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Tukang masak pukul majikan hingga maut direman
Suspek berusia 55 tahun itu ditahan sejurus kejadian berlaku di sebuah restoran di Jalan Stadium di sini.

Media ASEAN | Wartawan Malaysia dan Indonesia bersama bincang isu serantau
Wartawan Malaysia dan Indonesia perlu bersama membincangkan isu-isu serantau yang memberi impak kepada kedua-dua negara.

Tembak Belon | China sekali lagi kutuk Amerika Syarikat
China sekali lagi mengutuk tindakan Amerika Syarikat (AS) yang menembak jatuh belon yang didakwa pengintip negara itu Sabtu lalu.

Menu Rahmah | Restoran tawar menu asam pedas Melaka
Sebagai usaha membantu golongan yang kurang berkemampuan, sebuah restoran asam pedas terkenal di Bandar Hilir, Melaka turut mengambil inisiatif menawarkan sajian menu Rahmah, set asam pedas dengan harga serendah RM5.
![[KOLUMNIS] Poligraf - Menguji integriti seseorang [KOLUMNIS] Poligraf - Menguji integriti seseorang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-02/41675685761_akhbarsatar.jpg)
[KOLUMNIS] Poligraf - Menguji integriti seseorang
Poligraf digunakan oleh agensi penguatkuasa undang-undang, sistem kehakiman, sektor swasta dan media di beberapa negara untuk menentukan sama ada seseorang itu bercakap benar.

Gempa Bumi | Turkiye, Syria dilanda gempa kedua
Ini perkembangan terbaharu. Kurang 12 jam selepas dilanda gempa bumi dahsyat bermagnitud 7.8, Turkiye dilanda satu lagi gempa bermagnitud tinggi. Media kerajaan di Syria juga melaporkan, Damsyik turut terjejas dengan gempa susulan itu.

Politik | Anwar akui ada bekas ahli UMNO mahu sertai PKR
Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui ada bekas ahli UMNO yang berminat menyertai parti itu. Namun perkara itu perlu dibincangkan bersama kepimpinan UMNO terlebih dahulu.

Sidang Media | Apa kata Perdana Menteri?
Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar tindakan pemimpin politik yang seolah-olah menggunakan agama untuk 'membenarkan' salah guna kuasa dan rasuah. Tegas Presiden PKR itu, tidak mungkin mana-mana agama digunakan untuk mempertahankan rasuah dan salah guna kuasa apatah lagi Islam yang sememangnya tegas menentang kesalahan itu. Di bilik berita Ridauddin Daud ada butirannya.

Jacinda Ardern contoh terbaik 100 hari pertama pengurusan negara - Penganalisis politik
Beliau melaksanakan langkah penyelesaian multidimensi dan membina momentum untuk pastikan kelangsungan pelaksanaan agendanya.

Setiap menteri perlu serius sahut agenda Malaysia Madani - Rozhan Othman
Perlu ada tindakan susulan yang serius oleh setiap kementerian untuk menjayakan agenda Malaysia Madani.

Boikot agak keterlaluan, pengguna harus bijak memilih - Presma
Kenaikan harga barang tak dapat dielak atas pelbagai faktor antaranya penggajian pekerja, sewa premis, dan kadar tukaran mata wang.

Tiga cadangan CAP tangani isu harga barang tinggi
Kurangkan import makanan dan gandakan penghasilan dalam negara, elak pembaziran, serta galakkan penanaman di rumah dan bandar.

Harga barang wajar diapung, tapi perlu bersama maklumat yang jelas - Barjoyai
Penetapan harga siling dan lantai bagi bahan makanan adalah mekanisme yang tidak cekap.

'Malaysia Madani' takrifan baharu konsep depani cabaran masa kini - Ismail Yusop
Ia sebuah gagasan pemikiran yang menegaskan tentang membentuk hala tuju negara menuju sejahtera dengan acuan sendiri.

Ekosistem ihsan perlu wujud bentuk masyarakat sejahtera - Prof Haslinda
Apabila hidup berlandaskan ihsan, setiap orang akan bertindak dengan rasa tanggungjawab untuk menjadikan keadaan lebih baik.

Isu OPR tak wajar dipolitikkan, biar pakar buat keputusan - Wong Chen
Langkah menstabilkan ekonomi ketika wujud ketidakseimbangan antara permintaan dengan bekalan dalam pasaran.

Kenaikan OPR perlu bersama subsidi bersasar - Farid Zawawi
Mohamed Farid berkata kedua-duanya harus diseimbangkan supaya rakyat tidak terseksa mengharungi tempoh ekonomi mencabar yang mendatang.

Tiba masa beralih dari pertumbuhan ekonomi kepada kebahagiaan isi rumah - Barjoyai
Menurut penganalisis ekonomi ini, kebahagiaan dan kesejahteraan tidak dinilai pada kederasan pertumbuhan negara.