KUALA LUMPUR: Isu gangguan atau kelewatan waktu perjalanan perkhidmatan komuter kendalian Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) adalah disebabkan pelaksanaan projek menaik taraf sistem dan infrastruktur Landasan Berkembar Lembah Klang (KDVT) Fasa Satu dan Dua.
Ketua Pegawai Korporat KTMB Mohamed Suhaimi Yaacob berkata kerja-kerja menaik taraf terpaksa mengambil tempoh yang lama disebabkan perkhidmatan operasi tren tidak dihentikan sepenuhnya.
" ... apabila ia berlaku serentak (kerja naik taraf dan operasi tren), sudah pasti akan memberi kesan kepada jadual waktu perjalanan komuter sehingga ada yang perlu dibatalkan, namun kita akan gantikannya dengan perjalanan tren seterusnya.
"Buat masa ini, kita meletakkan kekerapan tren komuter pada waktu puncak ialah 30 minit dan kita berharap ia akan kembali semula kepada 15 minit selepas kerja-kerja naik taraf ini selesai," katanya kepada pemberita selepas memeterai perjanjian kerjasama melalui memorandum persefahaman (MoU) antara KTMB dengan AirAsia Ride di sini hari ini.
MoU itu ditandatangani oleh Mohamed Suhaimi mewakili KTMB dan Ketua Pegawai Eksekutif Serantau AirAsia Ride Lim Chiew Shan.
Fasa pertama KDVT, yang bermula pada 2016, membabitkan naik taraf sistem kerja antara Rawang dan Seremban dan dari Sentul ke Pelabuhan Klang bagi jarak sejauh kira-kira 150 kilometer (km), dijangka siap hujung tahun ini.
KVDT2 pula yang bermula awal tahun ini, membabitkan usaha baik pulih dan naik taraf landasan kereta api KTMB sejauh 265 km meliputi kawasan dari Salak Selatan ke Seremban dan dari Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang, dan dijangka siap pada 2027.
Sementara itu, Mohamed Suhaimi berkata pengguna KTMB untuk perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) dan KTM Komuter berpeluang menikmati pilihan lebih baik untuk ke atau dari 80 stesen KTM di Lembah Klang dan Wilayah Utara melalui kolaborasi strategik bersama AirAsia Ride.
"Kita mengalu-alukan kerjasama bersama penyedia perkhidmatan e-hailing bagi mengoptimumkan 'first and last mile connectivity' kepada penumpang.
"Perkongsian ini menggariskan komitmen kita untuk menyediakan bukan sahaja perkhidmatan tren, tetapi juga melancarkan perjalanan ke destinasi tanpa kebimbangan," katanya.
Bagi meraikan kerjasama itu, AirAsia Ride akan memberikan diskaun RM3 sehala kepada pengguna KTMB dari atau ke 80 stesen KTM di Lembah Klang dan Wilayah Utara yang memberikan penjimatan hingga RM6 sehari bermula hari ini hingga Ogos 2024, dengan memasukkan kod promo KTMRIDE bagi menikmati diskaun.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Sep 13 2023

Mohamed Suhaimi berkata kerja-kerja menaik taraf terpaksa mengambil tempoh yang lama disebabkan perkhidmatan operasi tren tidak dihentikan sepenuhnya. - Gambar fail/Bernama
Zelenskyy bertemu Erdogan bagi rundingan damai Rusia-Ukraine
Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, tiba di Ankara dan disambut penuh istiadat oleh Presiden Türkiye, Recep Tayyip Erdogan bagi membincangkan usaha damai perang Rusia-Ukraine.
Pertemuan ini berlangsung dalam bayang ketidaktentuan rundingan damai dengan Rusia yang dijadualkan di Istanbul.
Pertemuan ini berlangsung dalam bayang ketidaktentuan rundingan damai dengan Rusia yang dijadualkan di Istanbul.
Zelenskyy dakwa delegasi Rusia di Turkiye hanya 'boneka'
Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy mendakwa Rusia hanya menghantar wakil berpangkat rendah tanpa mandat jelas ke Turkiye bagi rundingan damai kedua negara itu susulan konflik yang berlaku.
Kilang di China kembali sibuk urus pesanan dari AS
Lonjakan pengeluaran itu berlaku selepas China dan AS pada Isnin mengumumkan satu siri langkah pengubahsuaian tarif yang bertujuan untuk meredakan ketegangan perdagangan.
Rusia mahu keamanan yang berpanjangan
Ketua Delegasi Rusia pada Rundingan Damai di Turki, Vladimir Medinsky berkata, Matlamat Moscow adalah untuk mendapatkan keamanan berpanjangan dengan Kyiv dengan mencari titik persamaan dan mengelak sebarang konflik.
Tiga orang awam didakwa terbunuh dalam konflik di Papua, Indonesia
Dalam insiden tembakan yang berlaku ketika penduduk sedang lena tidur, tiga orang awam termasuk seorang ibu, seorang kanak-kanak, dan seorang ketua kampung dilaporkan terbunuh di provinsi Papua, Indonesia.
Ketua Cawangan Persekutuan Gereja-Gereja di Indonesia, Ronald Richard Tapilatu, menyuarakan kekesalan terhadap keganasan yang meragut nyawa mereka yang tidak berdosa.
Ketua Cawangan Persekutuan Gereja-Gereja di Indonesia, Ronald Richard Tapilatu, menyuarakan kekesalan terhadap keganasan yang meragut nyawa mereka yang tidak berdosa.
Anwar bidas keputusan unilateral sesetengah negara
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas keputusan unilateral diambil oleh sesetengah negara, kerana ia hanya menunjukkan kuasa dan keangkuhan serta tidak mempedulikan kepentingan terutama negara kecil.
PM Anwar seru tingkatkan dialog antara peradaban
Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyeru agar ditingkatkan dialog yang konstruktif dan bermaruah antara peradaban, di samping menekankan bahawa penglibatan sedemikian mesti diasaskan atas pengiktirafan bersama terhadap maruah, kekuatan dan kepelbagaian budaya.
Pelan Induk Perdagangan Pengedaran 2025-2035 digubal - Armizan
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) sedang menggubal Pelan Induk Perdagangan Pengedaran 2025-2035, yang dijangka akan dilancarkan selewat-lewatnya pada suku keempat tahun ini.
Pemandu Maserati warga Singapura tidak mengaku
Tertuduh, Muhammad Irshad Abdul Hameed, 27, yang juga seorang penjawat awam di republik berkenaan membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nur Fatin Mohamad Farid.
1,500 pokok ketum haram di tanah rizab dimusnahkan
JSJ Hilir Perak berjaya memusnahkan 1,500 tanaman pokok ketum haram petang tadi.

KTMB sedia tren khas ke Pantai Timur sempena Aidiladha
Tren khas Ekspres Lambaian Aidiladha ke Pantai Timur akan beroperasi dengan dua perkhidmatan sempena Hari Raya Aidiladha.

KTMB sedia empat perkhidmatan ETS tambahan sempena raya
Secara keseluruhan, sebanyak 5,016 tempat duduk disediakan bagi tempoh operasi ini untuk memenuhi keperluan pengguna.

Projek landasan berkembar elektrik Gemas-JB lonjak sistem pengangkutan rel negara
Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru (PLBEGJB) merupakan satu lonjakan besar dalam sistem pengangkutan rel negara, khususnya di selatan tanah air.

KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Utara
KTMB menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Utara bagi memenuhi permintaan orang ramai untuk pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri.

Perkhidmatan ETS dari Stesen Segamat bermula hari ini - KTMB
Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) memulakan perjalanan sulung dari Stesen Segamat ke Padang Besar tepat pukul 7.55 pagi tadi.

Tiket ETS KTMB sempena Aidilfitri hanya berbaki 20 peratus
Tiket ETS yang dijual sejak 3 Mac lepas kini hanya berbaki 20 peratus daripada lebih 100,000 tiket yang ditawarkan sempena Aidilfitri.

KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur
Sepanjang tempoh perkhidmatan tren khas itu, 312 tiket akan ditawarkan bagi setiap perjalanan, menjadikan keseluruhan 1,248 tiket.

Perkhidmatan KTMB terjejas di beberapa laluan akibat pokok tumbang
Operasi perkhidmatan KTMB mengalami gangguan akibat pokok tumbang di KM386.50, di antara Stesen Kuala Lumpur - Putra pada 4.01 petang tadi menyebabkan alat talian atas (overhead line) terbingkas.

Mayat lelaki warga asing ditemukan terapung di Sungai Pantai
Mayat seorang lelaki warga asing ditemukan terapung di Sungai Pantai berdekatan Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Angkasapuri, pada 4.39 petang tadi.

Aidilfitri: 12,600 tiket tambahan ETS mula dijual hari ini
Tiket bagi perkhidmatan tren tambahan ini akan mula dijual pukul 10 pagi ini (4 Mac).