KUALA LUMPUR: Seorang bekas Pengurus Perhubungan AmBank memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat bahawa cadangan untuk menutup akaun bank Datuk Seri Najib Tun Razak dibuat oleh bekas pengarah urusan kumpulan bank, R Ashok.

Joanna Yu Ging Ping, 52, berkata demikian ketika prosiding kes suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pengubahan wang haram membabitkan bekas Perdana Menteri itu.

Saksi pendakwaan ke-41 itu berkata, cadangan berkenaan dibuat kerana Ashok 'tidak selesa' dengan akaun berkenaan.

“Ashok minta saya tutup akuan itu,” katanya semasa sesi soal balas oleh peguam utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Muhammad Shafee: Apa yang Ashok fikirkan sampai nak tutup tiga akaun Najib ketika itu menjadi Perdana Menteri?

Joanna: Ada banyak isu, antaranya pengeluaran melebihi baki dalam akaun dan kemasukan dana yang terlalu banyak.

Muhammad Shafee: Saya cadangkan, Ashok ialah seorang jurubank yang telus serta tegas, jadi kalau butiran akaun itu terdedah, kamu akan takut kerana didapati bekerja dengan Jho Low (ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho).

Joanna: Tidak, saya tidak bersubahat dengan Jho Low untuk berselindung.

Muhammad Shafee: Saya cadangkan, pemecatan kamu adalah disebabkan tindakan yang kamu buat, bekerjasama dengan pihak ketiga iaitu Jho Low, berhubung akaun Najib.

Peguam ini berkata, Joanna meminta kelulusan daripada orang yang tidak sepatutnya berurusan dengan akaun seorang perdana menteri.

Saksi itu berkata tidak setuju, kerana pihak ketiga dalam urusan akaun Najib adalah Jho Low, namun dia tidak mempunyai dokumen bertulis bagi membuktikan perkara tersebut.

Disoal mengenai pemecatannya daripada bank tersebut, Joanna berkata, perincian isu itu tidak boleh didedahkan kerana kerana terdapat terma penyelesaian dibuat antaranya dan AmBank.

Dalam pada itu, peguam ini turut memberitahu mahkamah bahawa, Najib tidak pernah menyembunyikan pembukaan akaun peribadinya dan tujuan kemasukkan wang ke akaun tersebut.

“Ya, saya tak rasa ada dokumen yang menyebut bahawa Najib meminta butiran akaun banknya dirahsiakan,” kata Joanna.

Najib, 70, menghadapi empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan dana 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang haram, melibat jumlah berkenaan.

Perbicaraan di hadapan Hakim, Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung Selasa ini. -- Sinar Harian