KUALA LUMPUR: Polis memohon kerjasama rakyat Kelantan khususnya netizen supaya menghentikan perbuatan menyebar dakwaan kes culik sehingga menimbulkan ketakutan dalam masyarakat.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, dakwaan cubaan membawa lari atau menculik kanak-kanak di perkarangan sekolah yang berlegar-legar di laman media sosial sejak kebelakangan ini didapati tidak berasas.

"Beberapa posting yang dimuat naik dalam media sosial dan ditularkan telah mendorong PDRM khususnya kontinjen Kelantan menjalankan siasatan.

"Dakwaan yang mengaitkan indvidu mencurigakan berada di perkarangan sekolah atau tempat-tempat tertentu telah disiasat oleh pihak polis, namun kesemua dakwaan berkenaan tidak menjurus kepada situasi cubaan membawa lari atau menculik kanak-kanak," katanya menerusi satu kenyataan malam ini.

Katanya tindakan menyebar bahan atau perkara tidak berasas sehingga boleh menimbulkan kegelisahan awam dan ketakutan dalam masyarakat merupakan satu kesalahan.

Katanya, mereka terlibat boleh diambil tindakan mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan (mendatangkan kegusaran awam) yang boleh membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duamya.

Mereka juga boleh diambil tindakan mengikut Seksyen  233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang boleh membawa hukuman denda tidak melebihi RM50, 000 atau penjara hingga satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Mengulas lanjut, polis telah menjalankan siasatan terhadap dakwaan cubaan menculik pelajar sekolah rendah masing-masing di daerah Gua Musang, Kuala Krai dan Pasir Puteh, baru-baru ini.

"Hasil siasatan pihak polis mendapati individu yang dikatakan berada di kawasan sekolah berkenaan tidak mempunyai nait untuk menculik sebaliknya mempunyai urusan lain.

"(Bagi dakwaan kes di Kuala Krai) bila kita jalankan siasatan, rupa-rupanya individu yang dikatakan cuba menculik itu rupanya kakitangan sebuah syarikat  perkhidmatan penapis air yang mempunyai urusan untuk membuat kutipan bulanan dari pelanggan di situ," katanya.

Muhamad Zaki berkata, kejadian seumpama itu turut didakwa berlaku di kawasan Masjid Muhammadi, Kota Bharu pada awal September lepas, sehingga seorang lelaki kurang siuman menjadi mangsa keadaan apabila dibelasah orang ramai kerana didakwa cuba menculik kanak kanak.

Semalam, tular sepucuk surat sebuah sekolah di Kelantan yang mengingatkan ibu bapa supaya menjaga dan mengawasi anak-anak mereka sewaktu menghantar dan mengambil dari sekolah,  berikutan risiko menjadi mangsa culik.

"Pihak polis telah menjalankan siasatan selepas tular dakwaan seumpama itu, namum ia tidak benar dan tidak berasas apatah lagi yang mengaitkan mengenai sindiket mengambil organ kanak-kanak dan sebagainya," tambahnya.

Muhamad Zaki meminta orang ramai supaya merujuk sesuatu kejadian dan dakwaan itu melalui sumber sahih termasuk daripada polis supaya tidak berlaku kekeliruan.

Tular sejak beberapa hari ini hantaran dan muat naik di media sosial mengaitkan dakwaan menculik kanak-kanak sehingga timbul keresahan dalam kalangan orang ramai.