KUALA LUMPUR: Khazanah Nasional Berhad akan menyuntik dana RM3.6 bilion kepada syarikat induk Malaysia Airlines Berhad, Malaysia Aviation Group (MAG), bagi menampung kos syarikat itu sepanjang tempoh penstrukturan sehingga 2025.
MAG dalam satu kenyataan malam ini memaklumkan Khazanah Nasional telah menyatakan komitmen berkenaan dalam rangka penting program penstrukturan semula berkenaan.
Kenyataan itu menyusul selepas Mahkamah Tinggi United Kingdom (UK) pada Isnin memberi lampu hijau membenarkan penstrukturan semula syarikat itu yang mempunyai liabiliti lebih RM15 bilion.
Kenyataan itu menyebut Mahkamah Tinggi UK telah bersetuju dengan skim pengaturan di bawah bahagian 26 Akta Syarikat UK 2006, antara entiti penyewaan MAG MAB Leasing Ltd dan sebahagian besar pesawat MAG yang beroperasi sebagai pemajak hari ini.
Penstrukturan itu merupakan langkah penting buat Malaysia Airlines yang kini berdepan tekanan kewangan akibat kos operasi tinggi, tenaga kerja besar selain kesan sekatan perjalanan akibat COVID-19.
Kerja-kerja penstrukturan semula kewangan itu yang diharapkan selesai pada awal bulan Mac, melibatkan semua pihak berkepentingan utama MAG sebagai mencapai perjanjian dua hala bersama pemberi pinjaman lain seperti pembiayaan dan pengeluar pesawat.
Elemen utama penstrukturan semula termasuk pemotongan rangkaian, penjimatan kos struktur, pemuliharaan tunai dan inisiatif penangguhan pembayaran.
Tambah MAG, ia diterjemahkan kepada sejumlah RM5.5 bilion pada tahun 2020 dan sasaran RM397 juta untuk suku pertama 2021.
Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAG, Kapten Izham Ismail, visi jangka panjang MAG adalah untuk menjadikan syarikat itu sebagai kumpulan pelancongan global yang terkemuka.
Jelasnya, pihaknya akan berusaha untuk meluaskan penglibatan MAG ke dalam produk dan perkhidmatan lain yang berkaitan dengan perjalanan di luar penerbangan, yang akan membantu pelanggan melengkapkan pengalaman perjalanan mereka dari satu tempat ke satu tempat.
Kelebihan kedudukan geografi, pengiktirafan anugerah, ditambah dengan keistimewaan Malaysian Hospitality (MH) sedikit sebanyak akan membantu mempelbagaikan aliran pendapatan dengan meminimumkan keperluan untuk bergantung kepada industri perjalanan udara yang sangat kompetitif.
BACA: Keputusan penstrukturan Malaysia Airlines 10 Februari
Terdahulu, pemajak pesawat milik Malaysia Airlines telah menjalankan undian bagi menentukan sama ada skim penstrukturan syarikat itu boleh dijalankan atau sebaliknya.
Pemajak pesawat merupakan antara 40 pemberi pinjaman kepada Malaysia Airlines melibatkan nilai RM16 bilion.
Malaysia Airlines memerlukan kelulusan pemberi pinjaman untuk meneruskan penstrukturan tersebut yang mana pemajak pesawat merangkumi 75 peratus hutang syarikat.
MAG yang mengesahkan tarikh undian tersebut, berdasarkan laporan The Edge Weekly, berkata pemberi pinjaman telah dibahagikan kepada tujuh kelas dan syarikat hanya membawa kumpulan pemajak pesawat ke mahkamah di Britain untuk tujuan persetujuan penstrukturan.
Pada Januari, MAG berkata ia telah menerima kebenaran mahkamah untuk meneruskan mensyuarat tersebut, yang mana keputusan akan dilaporkan kepada mahkamah pada sesi pendengaran 22 Februari iaitu hari ini.
Faris Danial Razi
Mon Feb 22 2021

Mahkamah Tinggi United Kingdom pada Isnin memberi lampu hijau membenarkan penstrukturan semula syarikat itu yang mempunyai liabiliti lebih RM15 bilion. - Bernama

Hari Wanita 2021 | Ucaptama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin
Ikuti ucaptama oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersempena dengan pelancaran Hari Wanita 2021.

Hari Wanita 2021 | Ucaptama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
Ikuti ucaptama oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun bersempena dengan pelancaran Hari Wanita 2021.

Pemerkasaan wanita perlu diperkemas - PM Muhyiddin
Tugas untuk memperkasa wanita perlu diperkemas memandangkan golongan berkenaan masih terbelenggu dengan beberapa isu meskipun pelbagai kejayaan telah dikecapi oleh wanita.

Pemerluasan kemudahan Bekerja Dari Rumah (BDR)
Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian Sumber Manusia akan melihat kesesuaian pemerluasan kemudahan Bekerja Dari Rumah (BDR) untuk sektor awam dan swasta dengan gaji penuh.

Insentif suntikan modal perniagaan MyKasih Kapital
Insentif suntikan modal perniagaan MyKasih Kapital dalam bidang e-dagang atau dropship dengan modal maksimum sebanyak RM1000 kepada sekurang-kurangnya 2000 orang penerima yang berkelayakan.

Mesra pengguna, pensyarah muda cipta telekung khas untuk golongan OKU
Rekaan telekung yang terdapat di pasaran kebanyakannya tidak memenuhi keperluan pengguna kerusi roda dan tidak memenuhi sifat-sifat yang diperlukan dari segi praktikal, versatile dan keselesaan.

AWANI Ringkas: COVID-19 | Kes jangkitan dan kematian global meningkat

Niaga AWANI: Wanita dalam Sektor Kewangan, kepimpinan dan keterangkuman
Pada Julai 2020, laporan McKinsey Global Institute menjangka pekerja wanita lebih 1.8 kali terdedah kepada risiko dibuang kerja berbanding lelaki di tengah COVID-19. Dalam masa yang sama, wanita dilapor mewakili 39% pekerjaan global namun 54% dari segi jumlah dibuang pekerjaan akibat COVID-19. Sempena Hari Wanita Sedunia tahun ini, Wanita dalam Kepimpinan, Mencapai Masa Depan yang Saksama dalam Dunia COVID-19 diangkat sebagai tema. Kita ingin membincangkan kesan pandemik COVID-19 kepada wanita dan bagaimana wanita dalam kepimpinan sektor kewangan boleh mengurangkan jurang ini bersama, Pengarah Urusan dan Ketua Negara Perbankan Borong, UOB Malaysia Ng Wei Wei.

Niaga AWANI: Bon AS | Bagaimana jangkaan minggu ini dan kesannya kepada pasaran?
Bagaimanakah hasil Bon 10 Tahun Amerika Syarikat pada minggu ini dan apakah kesannya kepada pasaran? Bagaimana ini akan pengaruhi nilai Ringgit berbanding matawang Dolar Amerika Syarikat? Ikuti temubual Rizal Zulkapli bersama Ketua Strategi Pasaran Global Axi, Stephen Innes.

AWANI Pagi: Bangkit wanita inspirasi buat semua
Sempena Hari Wanita Sedunia, khas buat wanita M40 dan B40, ikuti perkongsian mengenai program webinar, Bangkit Wanita yang dibawakan oleh Mingguan Wanita dalam AWANI Pagi. #AWANIpagi #HapusCOVID19 #AWANITA

Berita tempatan pilihan sepanjang Ahad
Antara pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Organisasi waris MH370 gesa Malaysia dedah radar ketenteraan
Voice 370 turut menyeru mana-mana individu atau pihak yang memiliki sebarang maklumat termasuk laporan risikan mengenai keberadaan MH370 agar tampil ke depan.

Tujuh tahun misteri MH370: Kerajaan terbuka perbincangan untuk teruskan pencarian
Kerajaan juga menzahirkan komitmen untuk memastikan semua ahli keluarga dan waris mangsa terus mendapat perkembangan mengenai pencarian pesawat tersebut.

MH370: Genap tujuh tahun tragedi berlalu
Kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370 pada 8 Mac 2014 akan sentiasa terpahat dalam fikiran rakyat Malaysia.

Malaysia Airports tawar perkhidmatan saringan keselamatan kesihatan swasta
Langkah itu diharapkan dapat memudahkan penumpang KLIA kerana pelancong dapat menjalani ujian dan menunggu keputusan ujian saringan dalam persekitaran yang selesa.

Malaysia Airlines ke arah pemulihan - Khazanah
Industri penerbangan di Malaysia mempunyai situasi terlebih bekalan untuk jangka masa yang sangat lama, ini menyebabkan penyatuan tidak dapat dielakkan.

Impak COVID-19: Khazanah tingkat rosot nilai kepada RM6 bilion
Ia peningkatan lebih RM1 bilion berbanding RM4.9 bilion pada tahun sebelumnya disebabkan susulan kesan pandemik COVID-19.

Keuntungan Khazanah susut kepada RM2.9 bilion
Khazanah memaklumkan syarikat pelaburan kerajaan itu meraih hasil pelupusan yang lebih rendah pada tahun 2020 iaitu RM2.7 bilion berbanding RM9.9 bilion pada tahun 2019.

Wanita antara lima juruterbang 'terbangkan' vaksin Sinovac ke Malaysia
Nur Waie Hidayah diberi peranan mengendalikan pesawat Airbus 330-300 untuk penerbangan dari Beijing, China ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Malaysia Airlines akan perkenal Pas Kesihatan Perjalanan Digital
Kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).