KUALA NERUS: Penduduk di Kuala Nerus dan Kuala Terengganu yang terjejas akibat krisis air 2.0 sejak 23 Ogos lalu mendapat perhatian pergerakan Pemuda UMNO dalam membantu meringankan beban mereka.

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata, pihaknya menyediakan 'portable water treatment plant' atau loji rawatan air bergerak sepanjang 12.1 meter, sumbangan Pejabat Perdana Menteri bagi membekalkan sehingga 240,000 liter air sehari.

Menurut Asyraf, kualiti sumber air daripada loji yang ditempatkan di Dataran Jeram Hulu, Kuala Nerus itu disahkan terjamin oleh Jabatan Kesihatan dan selamat untuk diminum.

Asyraf berkata, kemudahan berkenaan yang beroperasi sehingga jam satu pagi diharap dapat memberi manfaat kepada kira-kira 29,000 keluarga yang terjejas.

"Saya bagi pihak pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan mewakili juga Puteri ingin mengucapkan terima kasih pertama sekali kepada pihak Ranhill, kerana berterusan melakukan tanggungjawab sosial korporatnya (CSR) membantu gerak kerja kita untuk membantu rakyat pada kali ini.

"Dan saya juga untuk ingin mengucapkan terima kasih juga kepada Pejabat Perdana Menteri kerana telah menyumbangkan 60,000 karton air mineral untuk diagihkan kepada penduduk-penduduk di sini," katanya.

Asyraf berkata, sebanyak 23 tangki air turut disediakan untuk menampung keperluan penduduk setempat.

Krisis air 2.0 sejak 23 Ogos lalu dijangka berterusan hingga 12 September depan berikutan paip pada dasar Sungai Berangan yang patah masih dalam proses baik pulih.