KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan penyandang kerusi Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membela diri atas empat pertuduhan bersubahat pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram.
Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Syed Saddiq, 29, di akhir kes pendakwaan.
Berikut adalah kronologi kes berkenaan:
22 Julai 2021 - Syed Saddiq didakwa atas pertuduhan pecah amanah dana sebuah parti politik berjumlah RM1 juta dan menyalahgunakan wang sumbangan RM120,000 untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.
5 Ogos 2021 - Syed Saddiq didakwa atas dua pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM100,000 di Mahkamah Sesyen Johor Bahru dan mahkamah membenarkan kes itu dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk dibicarakan bersama.
23 Ogos 2021 - Syed Saddiq memohon empat pertuduhan yang dihadapinya itu dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
25 Nov 2021 - Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan itu.
19 Jan 2022 - Hakim Mohamed Zaini menasihatkan Syed Saddiq agar lebih berhati-hati apabila mengeluarkan kenyataan di media sosial berhubung kesnya.
24 Mac 2022 - Pendakwaan kemuka dua pertuduhan pindaan berhubung kes pecah amanah dan menyalahgunakan wang milik Armada yang dihadapi Syed Saddiq dan beliau mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan itu.
21 Jun 2022 - Perbicaran hari pertama kes Syed Saddiq yang menghadapi empat pertuduhan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid.
4 Julai 2022 - Azhar mengingatkan semua pihak agar tidak membuat sebarang kenyataan berhubung kes itu.
7 Julai 2022 - Pihak pembelaan memohon untuk mencabar kredibiliti saksi utama iaitu Rafiq Hakim Razali berikutan percanggahan dalam pernyataan saksi dan keterangan lisannya di mahkamah namun permohonan itu ditolak.
8 Julai 2022 - Syed Saddiq memohon maaf di mahkamah kerana memuat naik semula satu hantaran di laman media sosialnya berhubung perbicaraan kesnya itu.
21 Julai 2022 - Azhar mengingatkan orang awam supaya tidak melampaui batas dalam membuat sebarang kenyataan di media sosial berhubung kes itu.
22 Julai 2022 - Syed Saddiq sekali lagi memohon mencabar kredibiliti saksi sama (Rafiq Hakim) susulan terdapat beberapa percanggahan dalam keterangan yang direkod oleh SPRM dan keterangan lisannya di mahkamah dan permohonan itu juga tidak dibenarkan.
27 Sept 2022 - Pihak pendakwaan menutup kes itu selepas memanggil 30 saksi untuk memberi keterangan.
6 Okt 2022 - Pihak pendakwaan dan pembelaan berhujah berhubung empat pertuduhan yang dihadapi Syed Saddiq.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Oct 28 2022

Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan penyandang kerusi Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membela diri. - Astro AWANI/Shahir Omar

Lesen gerenti lulus: 2 pembantu penguat kuasa ditahan SPRM
SPRM menahan dua pembantu penguat kuasa kanan sebuah agensi kerajaan yang disyaki menerima wang rasuah bagi urusan permohonan lesen kenderaan 'gerenti lulus'.

Sanusi alu-alukan Mahfuz bertanding di DUN dalam PRN Kedah
MB Kedah ajak Mahfuz tebus kekalahan pada PRU15 dalam PRN Kedah.

Gempa Turkiye | Kepentingan mempunyai sistem kesihatan kukuh, berdaya tahan
Tragedi gempa bumi di Turkiye dan Syria menunjukkan betapa pentingnya mempunyai sistem kesihatan yang kukuh dan berdaya tahan.

Gempa Bumi | Pasukan kedua SMART berlepas malam ini ke Turkiye
Misi bantuan kumpulan kedua anggota penyelamat yang dianggotai Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Jabatan Bomba dan Penyelamat JBPM dan Angkatan Pertahanan Awam dijadualkan berlepas 11.45 malam ini. Difahamkan pasukan kedua ini disertai 70 lagi anggota dan dua anjing pengesan K9. Perincian lanjut bersama takan setugas, Hilmi Malik.

Bilateral | PM adakan lawatan kerja dua hari ke Thailand
Perdana Menteri dijadual berdepan dengan jadual yang padat setibanya di Bangkok sempena lawatan rasmi beliau selaku Perdana Menteri ke Thailand bermula esok. Apakah yang boleh dijangkakan dalam lawatan ini? Bersama wartawan Shafizan Johari, dari Bangkok, Thailand.

Parlimen Gua Musang: Mahkamah benar batal petisyen terhadap SPR, pegawai pengurus
Mahkamah Tinggi membatalkan petisyen terhadap SPR dan seorang pegawai SPR yang difailkan oleh wakil calon BN Gua Musang bagi mencabar keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) Parlimen itu.

Dipenjara 15 tahun, 9 sebatan rogol, setubuh luar tabii sepupu bawah umur
Seorang peniaga dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan sembilan sebatan kerana merogol, melakukan persetubuhan di luar tabii serta melakukan amang seksual terhadap sepupunya.

Bunuh | Enam termasuk pegawai dan anggota polis didakwa
Enam individu termasuk pegawai dan anggota polis didakwa di Mahkamah Majistret Tawau pada Rabu atas pertuduhan membunuh seorang pemandu e-Hailing.

PRN | Rundingan agihan kerusi PH-BN akan gagal - MB Kedah
Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mendakwa proses rundingan pembahagian kerusi membabitkan parti-parti dalam kerajaan perpaduan terutama Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bagi menghadapi pilihan raya negeri (PRN) akan menemui kegagalan.

Gempa Bumi | Angka korban di Turkiye dan Syria cecah lebih 11,200
Angka kematian akibat gempa bumi di Turkiye dan Syria terus meningkat kepada lebih 11,200.

Rozman tidak pernah isytihar bapa, adik pemegang saham LLPM - Saksi
Mahkamah Sesyen diberitahu bahawa Datuk Rozman Isli tidak pernah mengisytiharkan kepentingan bapa serta adiknya selaku pemegang saham dalam Labuan Liberty Port Management Sdn Bhd.

Ahmad Zahid tetap liabiliti kepada Kerajaan Perpaduan - Penganalisis
Sejak pelantikan Ahli Parlimen Bagan Datuk itu dalam barisan jemaah menteri, timbul tohmahan bahawa ia telah mencacatkan Kerajaan Perpaduan.

Colombia: Hakim guna AI ChatGPT untuk buat keputusan
Padilla berkata penggunaan alat itu tidak bercanggah dengan undang-undang Colombia dan membantu menjimatkan masa hakim.

Rosakkan pagar rumah: Dua lelaki didenda RM4,000
Dua lelaki, masing-masing didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas kesalahan melakukan khianat dengan merosakkan pagar sebuah rumah, Julai lepas.

Penjelasan Peguam Negara mengenai Azeez Rahim lepas, bebas kes rasuah, pengubahan wang haram
Jabatan Peguam Negara bersetuju untuk tidak meneruskan pertuduhan terhadap Azeez dan tidak membantah terhadap permohonan pelepasan dan pembebasan beliau hari ini.

Siti Bainun cuti sakit 22 hari, bicara tangguh
Mahkamah Sesyen di sini akan menetapkan tarikh baharu bagi prosiding membela diri Siti Bainun Ahd Razali selepas pengasas Rumah Bonda itu diberi sijil cuti sakit (MC) selama 22 hari.

Adik perempuan dakwa Emilia telah dipukul sejak 2011
Mahkamah Majistret diberitahu bahawa ahli perniagaan Datuk SM Faisal SM Nasimuddin telah memukul bekas isterinya, Emilia Hanafi, sejak 2011.

'Kalau terpaksa, individu kes mahkamah boleh diberi jawatan bukan substantif' - Pakar Parlimen
Ia untuk mengawal pemberian kuasa kepada individu penting dalam kerajaan yang berdepan pendakwaan kes salah laku.

#SuaraMalaysia: Majoriti tidak mahu Ahli Parlimen terlibat kes mahkamah sertai Kabinet
Sejumlah 90 peratus responden tidak bersetuju Ahli Parlimen yang terpalit kes mahkamah untuk menyertai Kabinet kerajaan.

Rayuan terhadap pembebasan penyanyi Jason Lo didengar April 2023
Pendakwaan merayu mengetepikan keputusan Mahkamah Majistret membebaskan penyanyi Jason Lo daripada pertuduhan memasukkan dadah jenis amphetamine dan methamphetamine dalam badannya.