Kolej Vokasional Seri Manjung (KVSM) bersedia membantu negara menghadapi Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) dengan menawarkan bakal graduannya dua kursus utama iaitu Program Teknologi Elektrik dan Program Teknologi Elektronik.

Pengarah KVSM, Mazlin Md Zain berkata kursus-kursus berkenaan memberikan lebih fokus kepada latihan hands-on yang akan meningkatkan kemahiran pelajar secara langsung.

“Pendekatan bertumpukan kemahiran yang dilaksanakan di KVSM akan memudahkan pelajar memasuki pekerjaan berteraskan bidang teknik dan vokasional (TVET) yang merupakan pra syarat untuk sesebuah negara maju.

“Setiap pelajar akan mengikuti pengajian di KVSM selama empat tahun, dua tahun bagi peringkat Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan dua tahun seterusnya bagi peringkat Diploma Vokasional Malaysia (DVM),” katanya dalam satu kenyataan, pada Jumaat.

Mazlin menjelaskan KVSM amat komited untuk menyediakan graduan mengikut keperluan semasa negara.

"KVSM sentiasa peka kepada kehendak pasaran graduan hari ini yang meletakkan graduan berasaskan kemahiran menjadi pilihan utama industri.

“Jadi KVSM menghantar mereka menjalani latihan industri selama enam bulan mengikut keperluan kursus agar graduan lebih mudah mendapat peluang pekerjaan apabila menamatkan pengajian nanti,” ujarnya.

Jelasnya lagi, sebaik pelajar selesai pengajian, mereka akan dianugerahkan SVM yang setaraf dengan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan DVM.

Tambah Mazlin, kesemua kursus yang ditawarkan di KVSM diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT).

“Pengiktirafan ini melayakkan mereka untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi termasuk peringkat ijazah di universiti awam.

"Bagi pelajar lepasan tingkatan tiga tahun 2020 yang berhasrat menyambung pelajaran di KVSM boleh membuat permohonan menerusi laman web https://spskt4.moe.gov.my," katanya.

Menurutnya lagi, permohonan atas talian mula dibuka sejak 7 September hingga 2 Oktober manakala untuk semakan Pusat Pentaksiran bermula 12 Oktober sehingga 6 November ini.

Mazlin memberitahu, pelaksanaan Pentaksiran pula akan dilakukan pada 26 Oktober hingga 6 November dan semakan tawaran pula pada 5 Februari 2021.

"Untuk pelajar yang mahu membuat rayuan, proses tersebut boleh dilakukan bermula 5 sehingga 19 Februari 2021 sebelum tarikh pendaftaran pada 23 Februari 2021," katanya.