KOTA KINABALU: Lapan sekolah melibatkan lebih 2, 400 murid dan 204 guru di tiga daerah diarah tutup susulan banjir yang berlaku sejak semalam, kata Datuk Mistrine Radin.

Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah itu berkata, empat buah sekolah di Tenom yang ditutup ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Gumisi, SK Ladong Sapong, SJKC Yuk Syn dan SK Inubai.

Manakala tiga sekolah di daerah Beaufort melibatkan SMK St Paul, SK Lago dan SK Bukau.

"Sebuah sekolah di daerah Penampang iaitu SK Tembovo ditutup bagi tugas-tugas pembersihan akibat banjir kilat," katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Keadaan Sekolah Kebangsaan Gumisi, Tenom yang dilanda banjir.

Mistrine memberitahu, kesemua murid yang terjejas akan menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PDPR) sehingga keadaan selamat untuk kembali ke sekolah.

Sementara itu, Sekretariat Angkatan Pertahanan Awam (APM) dalam kemas kini melaporkan bahawa situasi banjir di Beaufort telah menjejaskan sebanyak 36 kawasan.

Antara yang terjejas ialah Kampung Batu 58, Kampung Binunuk, Kampung Balibata dan Kampung Lumatai serta tiada pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di daerah itu.

Manakala, di daerah Tenom, terdapat 13 buah kampung dikenal pasti sebagai kawasan terjejas banjir.

Setakat ini, sebanyak empat PPS telah dibuka di daerah berkenaan bagi menempatkan iaitu Kampung Mandalom, Kampung Ponontomon, Kampung Kanar dan Dewan Jinuin Jimin.