IPOH: Lorong kanan di antara KM273.3 dan KM272.2 di laluan antara Persimpangan Ipoh Selatan dan Ipoh Utara di Lebuhraya Utara-Selatan di sini, ditutup sementara bagi kerja penyelenggaraan susulan kejadian lubang benam hari ini.

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dalam kenyataan hari ini berkata kerja-kerja penyelengaraan perlu segera dilaksanakan.

"Pasukan PLUS Ronda mengesan lubang benam pada pukul 7.44 pagi dan bertindak menutup lorong buat sementara waktu, demi keselamatan pelanggan lebuh raya.

"Pada masa ini hanya satu lubang benam dikesan dan PLUS akan terus memantau kawasan sekitar sebagai langkah keselamatan," menurut kenyataan itu.

Justeru, pengguna lebuh raya dinasihatkan untuk memandu dengan berhati-hati dan mengikuti semua papan tanda amaran lalu lintas di kawasan tersebut.

Kenyataan itu menyebut lorong kiri di laluan itu akan dibuka sepenuhnya selepas kerja-kerja penyelenggaraan selesai dan disahkan selamat untuk kegunaan pengguma lebuh raya.

Orang ramai boleh merujuk @PLUSTrafik Twitter, aplikasi PLUS Mobile dan papan tanda elektronik PLUS di lokasi strategik di sepanjang lebuh raya, untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai perkembangan trafik di laluan yang terjejas.