KUALA LUMPUR: Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi dapat meningkat lagi hubungan perdagangan, pelaburan dan kerjasama dua hala antara Malaysia dan Arab Saudi.
Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, dalam lawatan tiga hari tersebut, Perdana Menteri mempelawa komuniti perniagaan di Arab Saudi untuk lebih banyak melabur di Malaysia.
“Dalam keadaan geopolitik global semakin berubah sekarang ini di timur tengah dan saya rasa ini adalah kesempatan yang boleh diambil oleh Anwar untuk ke Arab Saudi bagi menjalinkan kerjasama dan mengeratkan hubungan.
“Golongan peniaga di sana (Arab Saudi) juga diberi perhatian supaya mereka boleh melabur di Malaysia dalam sektor-sektor yang menjadi keutamaan negara sekarang ini seperti teknologi digital dan sekuriti makanan yang begitu mendesak sekarang ini,” katanya.
Menurut Mohd Azizuddin, Arab Saudi sedang agresif melaksanakan transformasi sudah semestinya mempunyai modal pelaburan yang boleh dimanfaatkan secara bersama antara kedua-dua negara dalam mencapai matlamat perniagaan, dalam kerangka besar bagi mencapai Visi 2030.
“Cuma kita (Malaysia) perlu yakinkan mereka (Arab Saudi) untuk datang melabur dan menjalin usaha sama bagi membangunkan ekonomi secara bersama seterusnya mewujudkan peluang perniagaan serta pekerjaan di negara kita.
“Itu adalah matlamat utama kita (Malaysia) untuk mengajak mereka (Arab Saudi) ini untuk datang melabur di Malaysia,” katanya.
Mohd Azizuddin berkata, rentetan lawatan Anwar ke Arab Saudi turut diadakan pertemuan dengan wakil Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).
Katanya lagi, kebanyakan dasar yang diputuskan di dalam OIC dipengaruhi oleh Arab Saudi dan ibu pejabat OIC terletak di Riyadh.
Jelasnya, pertemuan itu akan memudahkan usaha Malaysia untuk bersama-sama dengan negara Islam lain untuk menangani pelbagai isu yang dihadapi oleh umat Islam di seluruh dunia secara lebih berkesan.
Tambahnya lagi, sebelum ini hubungan antara Malaysia-Arab Saudi ada naik turun dan setelah Anwar dilantik sebagai PM, hubungan antara kedua-dua negara bertambah baik.
“Arab Saudi sebagai negara penting, bukan sahaja dalam rantau Asia Barat atau Timur Tengah tetapi juga banyak berkaitan daripada segi perdagangan dan isu melancarkan pelaksanaan haji dan umrah bagi rakyat Malaysia.
“Kalau kita tengok reaksi Arab Saudi setakat ini apabila Anwar dilantik sebagai PM reaksi sangat positif datang dari Raja Salman Abdulaziz Al-Saud dan Putera Mahkota Saudi, Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud yang mengalu-alukan pelantikan Anwar sebagai pemimpin Malaysia,” ujarnya.
Sebanyak tiga memorandum persefahaman telah ditandatangani dan disaksikan oleh Anwar. Ia membabitkan Dagang Nexchange Bhd dan Ajlan & Bros Holding Group Co; Dewan Perdagangan Antarabangsa Kuala Lumpur dan Wadi Makkah Knowledge Co; dan yang ketiga, Qhub International Sdn Bhd dan Eromman Technologies Sdn Bhd.
Anwar turut mengadakan pertemuan dengan 20 ketua syarikat di dalam satu mesyuarat untuk membincangkan bentuk kerjasama dan sektor baru yang boleh diterokai secara bersama.
Astro Awani
Sun Mar 26 2023

Perdana Menteri ketika mengadakan lawatan ke Arab Saudi baru-baru ini. - Foto Facebook/Anwar Ibrahim

Kertas siasatan terhadap Tun M sudah lengkap - PDRM
Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah melengkapkan kertas siasatan terhadap kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Hubungan kukuh negeri, persekutuan penting - Ahmad Zahid
Hubungan kukuh antara kerajaan negeri dan pusat penting dalam perlaksanaan projek pembangunan rakyat, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Korea Selatan teruskan operasi dapatkan serpihan roket pengintip Korea Utara
Roket pembawa satelit Korea Utara terhempas ke dalam laut kerana enjin peringkat kedua tidak beroperasi secara normal.

Jelajah Genta Belia 2023 perkasa ekonomi golongan muda
Ia merupakan inisiatif baharu KBS yang dilaksanakan di 43 lokasi melibatkan beberapa daerah terpilih di seluruh negara bermula Jun ini.

Pinda akta, beri makanan halal kepada haiwan - Pekemas
Status halal untuk makanan haiwan-haiwan di negara ini penting seperti mana status halal makanan untuk umat Islam.

Isu sempadan P.Pinang-Kedah: Tindakan akan diambil terhadap penyebar maklumat palsu
Tindakan akan diambil ke atas mana-mana pihak yang menyebarkan maklumat palsu berkenaan isu sempadan Pulau Pinang dan Kedah.

Pecah amanah RM24.8 juta: Reman penolong akauntan disambung tujuh hari
Reman seorang penolong akauntan sebuah agensi KKDW di Gua Musang bagi membantu siasatan kes pecah amanah melibatkan kerugian RM24.8 juta, disambung tujuh hari lagi.

PRN Terengganu: Pembahagian kerusi Pas, Bersatu diputuskan dua hari lagi
Pihak terlibat masih dalam perbincangan berhubung pembahagian itu, namun PAS Terengganu bersedia memberi laluan kepada Bersatu untuk bertanding di beberapa kerusi.

Semburan pewangi lebih tahan lama dengan cara ini, bukan sembur di bahagian tertentu sahaja
Berikut dikongsikan beberapa tip bagaimana anda boleh membuatkan bau pewangi lebih tahan lama dan mengancam!

Pelajar maut dalam kemalangan babitkan dua motosikal
Akibat kemalangan, motosikal dinaiki pelajar itu merempuh penghadang jalan di bahu kiri jalan raya sehingga menyebabkan mangsa tercampak ke bahu jalan.

Anwar mahu murid dilatih bersihkan tandas sekolah
Anwar Ibrahim membuat teguran bahawa kebanyakan tandas di sekolah di negara ini tidak terjaga dan dibaik pulih sebaiknya.

Kerajaan arah pusat peniaga di seluruh negara dibangun dan diindahkan
Langkah tersebut bagi memastikan peniaga-peniaga kecil mendapat infrastruktur yang lebih selesa dan bersih.

Syed Mokhtar buat pertama kali dedah keakraban dengan Anwar
Tokoh Perniagaan itu ketika berucap pada majlis perasmian Pameran Lukisan Orientalis: Cerminan atau Bayangan? menyifatkan, Anwar sebagai abang.

'Jangan guna naratif kolot!' - Anwar tempelak Hadi dakwaan PH tak layak pimpin kerajaan
Tegas beliau, soal jumlah majoriti bukan Islam dalam gabungan kerajaan bukan perkara utama, sebaliknya yang lebih penting ialah dasar yang dibawa oleh Kerajaan Perpaduan.

Konglomerat diseru manfaat keuntungan sokong industri seni, sastera - PM Anwar
Syarikat konglomerat diseru untuk memanfaatkan keuntungan bagi menyokong industri seni dan sastera dalam negara.

Selepas 25 tahun, Anwar kembali ke Perhimpunan Agung UMNO
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal kembali 'menjejakkan kaki' ke Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2023 pada 9 Jun ini.

Agrico Qatar berminat dapatkan bekalan minyak sawit mentah Malaysia - PM
Perkara itu antara yang disuarakan ketika menerima kunjungan hormat Pengerusi Agrico Qatar Ahmed Hussain Al-Khalaf di pejabatnya.

Teliti semula syarat tetapkan pemaju perumahan sedia rumah mampu milik - PM Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) meneliti semula syarat yang menetapkan pemaju perumahan untuk menyediakan kediaman mampu milik.

Hajiji optimis bantuan kerajaan percepatkan rancangan selesai masalah air di Sabah
Dana itu akan digunakan untuk pelaksanaan enam program merangkumi 20 projek di seluruh negeri.

Tawaran sertai Kerajaan Perpaduan diterima selepas PRU15 - Hadi
Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang mengakui tawaran kerjasama bagi menyertai Kerajaan Perpaduan diterima selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.