SHAH ALAM: Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menerima wang daripada aktiviti haram berjumlah RM5 juta yang dimasukkan ke akaun parti Bersatu.
Beliau membuat pengakuan itu di Mahkamah Sesyen Shah Alam selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rozilah Salleh.
Mengikut pertuduhan, beliau yang juga bekas Perdana Menteri itu menerima wang daripada aktiviti haram berjumlah RM5 juta daripada Bukhary Equity Sdn Bhd yang dimasukkan ke dalam akaun AmBank milik parti berkenaan.
Kesalahan itu dilakukan di AmBank cawangan Amcorp Mall, Jalan Persiaran Barat, Petaling Jaya, pada 7 Januari 2022.
Pendakwaan itu dibuat mengikut Seksyen 4(1)(b) bersama Seksyen 87(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan serta Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (Akta 613).
Sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan.
Sementara itu, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib, Mohd Fadhly Mohd Zamry, Zander Lim Wai Keong, Kalai Vani Annadorai dan Maziah Mohaide.
Manakala Muhyiddin diwakili sembilan peguam antaranya Datuk K. Kumaraendran, Chetan Jethwani, Dev Kumaraendran dan Mohamad Isa Mohammad Basir.
Dalam pada itu, mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM2 juta bersama dua penjamin serta syarat tambahan penyerahan pasport sehingga selesai perbicaraan.
Dalam perkembangan berkaitan, pihak pendakwaan memohon untuk kes dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.
Hakim kemudian membenarkan permohonan tersebut selain menetapkan tarikh 26 Mei untuk sebutan semula kes.
Pada Jumaat lalu, Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh berdepan enam pertuduhan melibatkan wang dalam akaun milik parti Bersatu di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.
Beliau bagaimanapun, mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden Bersatu telah menggunakan kedudukannya untuk menerima suapan berjumlah RM232.5 juta.
Ini termasuk dua lagi pertuduhan sebagai Presiden Bersatu yang telah menerima wang hasil daripada aktiviti haram berjumlah RM195 juta.
Hilmi Malik
Mon Mar 13 2023

Tan Sri Muhyiddin Yassin bercakap kepada pemberita di Mahkamah Sesyen Shah Alam, pada Isnin. - Gambar Astro AWANI

Husam Musa dilantik Pengerusi SPNB baharu
Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) memaklumkan pelantikan Datuk Husam Musa sebagai Pengerusi SPNB yang baharu berkuat kuasa 22 Mac 2023.

EU bekalkan sejuta peluru dalam tempoh 12 bulan bagi Ukraine
Kesatuan Eropah (EU) akan membekalkan sejuta peluru artileri kepada Ukraine dalam masa 12 bulan. EU juga akan mempercepatkan pengeluaran peluru tersebut dengan kerjasama industri terbabit.

1,500 bubur lambuk air tangan Permaisuri Agong diagihkan
Tahun ini, Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sekali lagi berkenan mencemar duli memasak resipi tradisi rakyat Pahang itu di pekarangan surau utama Istana Negara

Hong Kong kekal di kedudukan keempat Indeks Pusat Kewangan Sedunia
Hong Kong kekal di tangga keempat dalam ranking pusat kewangan antarabangsa, menurut Laporan Indeks Pusat Kewangan Sedunia.

Pegawai sukan ASEAN, persatuan bincang bida tuan rumah Piala Dunia FIFA 2034
Pegawai sukan ASEAN telah mengadakan perbincangan mengenai proses penyerahan bidaan bersama pada 2026 untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034.

Peniaga didakwa tipu jual beli kereta
Seorang peniaga dalam talian mengaku tidak bersalah atas tuduhan memperdayakan tiga peniaga lain dalam urusan jual beli kereta berjumlah RM30,200, tahun lalu.

Pan Gon puji padang Stadium Sultan Ibrahim
Kim Pan Gon berkata, keadaan padang tersebut membolehkan anak buahnya melakukan permainan pantas, justeru beliau berterima kasih kepada JDT.

Kadar jangka pendek ditutup stabil susulan operasi BNM
Mudah tunai dalam sistem konvensional turun kepada RM51.80 bilion daripada RM52.49 bilion pagi ini.

Amalan 'Little Napoleon' tak serius, tidak jejas penyampaian perkhidmatan - Cuepacs
'Little Napoleon' merujuk kepada penjawat awam bawahan yang berada di sesuatu kedudukan tetapi berlagak seolah-olah begitu berkuasa.

Mangsa banjir di Batu Pahat terus menurun kepada 369 orang
50 mangsa yang ditempatkan di PPS SK Seri Medan dan Dewan Orang Ramai Yong Peng dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Fitnah Guan Eng: Kementerian Kewangan buat laporan polis
MoF akan membuat laporan polis berhubung tuduhan terhadap bekas menteri dan pegawainya membatalkan kelulusan pengecualian cukai yang telah diberikan kepada Yayasan Albukhary.

Isu batal pengecualian cukai Yayasan AlBukhary: Guan Eng buat laporan polis
Lim Guan Eng hari ini membuat laporan polis terhadap Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung tuduhan membatalkan pengecualian cukai yang telah diluluskan kepada Yayasan AlBukhary.

Isu batal pengecualian cukai Yayasan Albukhary: Guan Eng tuntut Muhyiddin mohon maaf
Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka susulan kenyataannya berhubung pembatalan pengecualian cukai terhadap Yayasan Albukhary.

Pengecualian cukai: 'Boleh serah kepada parti, kepada pesawah padi. Saya pilih pesawah padi' - PM Anwar
Perdana Menteri ketika menjawab soalan Kee Chin menafikan tuduhan bahawa bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membatalkan pengecualian cukai yang diberikan kepada Yayasan Albukhary.

Ketua Pembangkang, Pagoh, Marang tak pernah berdepan PM di Parlimen - Saifuddin Nasution
Saifuddin memerli beberapa pemimpin utama PN, yang didakwa tidak pernah 'berdepan' dengan Perdana Menteri di Dewan Rakyat.

Dakwaan fitnah Muhyiddin: Zahid tegaskan sedia disiasat, sifatkannya aduan politik
Beliau masih belum berbincang dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung laporan polis itu namun menegaskan ia adalah aduan politik semata-mata.

'Persepsi masyarakat lihat PM campur tangan' - Tuan Ibrahim
Dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat campur tangan terhadap pertuduhan mahkamah melibatkan tokoh-tokoh politik ternama hanyalah persepsi masyarakat.

Kenyataan Muhyiddin: Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan buat laporan polis
Muhammad Kamil berkata laporan berkenaan dibuat selepas mendapati kenyataan Muhyiddin bersifat fitnah yang boleh menimbulkan persepsi negatif.

Amir Jahari mohon maaf kepada Mas Ermieyati
Permohonan maaf yang dibuat bukan kerana dia menerima surat atau didatangi oleh mana-mana individu yang mewakili Mas Ermieyati.

Muhyiddin perlu fokus pertuduhan dihadapi, kurangkan cakap politik - Fahmi
Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu fokus kepada pertuduhan dihadapinya di mahkamah dan bukannya berpolitik sepanjang masa, kata Pengarah Komunikasi Pakatan Harapan (PH) Fahmi Fadzil.