awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kerajaan peruntuk RM9.8 juta pada 2025 tangani penyakit, perosak utama sawit - KPK
Turkiye henti eksport ayam itik untuk stabilkan pasaran domestik
Angka korban bangunan runtuh di utara Lubnan meningkat kepada 14 orang
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Nenek jadi hero selamatkan cucu dalam kebakaran di Sepanggar

Ruzaini Zulkepli
Ruzaini Zulkepli
07/08/2018
15:14 MYT
Nenek jadi hero selamatkan cucu dalam kebakaran di Sepanggar
Pihak bomba tiba di lokasi kejadian pada jam 6.36 petang dan berjaya memadam api sepenuhnya pada jam 7.24 petang.
Seorang nenek berusia 60 tahun bertukar menjadi 'hero' apabila bertindak menyelamatkan cucu lelakinya yang sedang mandi daripada terperangkap dalam kebakaran di Kampung Delima, Sepanggar, petang selasa.
Dalam kejadian jam 6 petang, Intan Ajibah, 60, berkata, ketika kejadian dia dan cucunya yang berusia empat tahun sahaja yang berada di rumah berkenaan sebelum menyedari api marak daripada sebuah bilik.
Menurut warga emas itu, rumah terbabit disewa oleh enam sekeluarganya sejak beberapa tahun yang lalu.
"Saya panggil cucu saya mandi di bilik mandi dan mengarahkannya untuk meminta tolong.
"Hanya sempat ambil saja Ic (Mykad) dan membawa cucu saya lari, itu saja... tidak dapat kami selamatkan apa apa barang.
INTAN Ajibah,  ketika ditemui media di lokasi kejadian berkenaan yang memusnahkan dua buah rumah dan sebuah kedai runcit.
INTAN Ajibah, ketika ditemui media di lokasi kejadian berkenaan yang memusnahkan dua buah rumah dan sebuah kedai runcit.
"Saya tidak tahu apa punca kebakaran itu kerana ia bermula di salah sebuah bilik kosong yang telah lama tidak berpenghuni di rumah sewa itu," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian berkenaan.
Sementara itu, Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu, Mahmud Jumah berkata, kebakaran tersebut memusnahkan dua buah rumah dan sebuah kedai runcit, namun tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan.
"Pihak bomba tiba di lokasi kejadian pada jam 6.36 petang dan berjaya memadam api sepenuhnya pada jam 7.24 petang.
"Seramai 33 orang anggota iaitu tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Lintas dan 26 orang anggota dari balai Kota Kinabalu dan melibatkan lima buah jentera terlibat dalam operasi ini," katanya.
Topic Berkaitan
#bilik mandi
#hero
#Intan Ajibah
#Kampung Delima
#kebakaran
#Komander BBP
#Kota Kinabalu
#Mahmud Jumah
#mykad
#nenek
#Sabah
#Sepanggar
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan