Washington/Tel Aviv: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam satu temu bual bersama penyiar NBC, News, Kristen Welker tetap berdegil menolak permintaan antarabangsa yang semakin membuak memaksa Israel mengadakan gencatan sejata.

Dalam temu bual pada Ahad itu juga, Netanyahu digasak dengan tekanan soalan dari Welker sehingga beliau akhirnya mengakui bahawa Israel terpaksa menyasarkan orang awam kerana Hamas.

Menurut Netanyahu, Hamas harus bertanggungjawab ke atas kematian orang awam kerana meletakkan pejuangnya dalam kawasan hospital, sekolah, serta fasiliti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Netanyahu juga ditekan dengan pertanyaan berkenaan pengeboman israel ke atas hospital-hospital di Gaza.

Berikut antara petikan wawancara berkenaan:

Kristen Welker: Berapa banyak kematian orang awam yang anda sanggup tanggung untuk mencapai matlamat utama anda untuk menghapuskan Hamas?

Benjamin Netanyahu: Jika saya mengikut kehendak saya, tiada orang awam akan terbunuh. Jika Israel mempunyai caranya, dan seruan kita didengari, mereka semua akan keluar dari bahaya. Dan sebenarnya, saya bernasib baik sekarang dan bernasib baik: beratus-ratus ribu telah keluar dari bahaya, mendengar seruan kami dan mengatasi ancaman Hamas terhadap mereka dengan senjata, bukan untuk meninggalkan zon…

Kristen Welker:  Adakah anda tahu berapa ramai orang awam telah dibunuh, adakah anda tahu berapa ramai orang awam telah terbunuh? Adakah anda mempunyai angkanya?

Benjamin Netanyahu: Saya tidak akan mempercayai angka Hamas. Apabila anda mengatakan pegawai Gaza, itu adalah pegawai Hamas…

Kristen Welker:  Apakah anda mempunyai angkanya?

Benjamin Netanyahu: Ia lebih rendah daripada yang ada. Dan apa yang paling penting, Kirsten, ialah kita melihat penurunan yang berterusan dalam jumlah kematian orang awam, serangan darat kita diteruskan.

Kristen Welker: Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia berkata bahawa, walaupun Hamas didakwa telah melakukan jenayah perang, namun hukuman kolektif oleh Israel terhadap orang awam Palestin adalah sama seperti dengan jenayah perang’…

Benjamin Netanyahu:  Saya boleh katakan bahawa apa yang dikatakan oleh pesuruhjaya PBB itu adalah kata-kata kosong, kerana perbezaan utama adalah, adakah kami sengaja menyasarkan orang awam? Tidak. Kami melakukan segala-galanya untuk menyasarkan pengganas dan (kematian) orang awam, adalah seperti yang selalu berlaku dalam setiap perang yang sah, kadang-kadang dipanggil 'kerosakan sampingan.”

Netanyahu dalam masa sama turut menggesa pembebasan semua 239 tebusan yang diambil dalam serangan Hamas ke atas selatan Israel pada 7 Oktober lalu.

Perdana Menteri Israel itu Netanyahu juga mengesahkan kerajaan beliau sedang mengusahakan perjanjian untuk mendapatkan semua tawanan.

“Jika kita mahu keamanan, kita perlu memusnahkan Hamas. Inilah yang mesti Israel lakukan dan inilah yang akan dilakukan Israel,” katanya.