awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Sejumlah kenderaan terjejas selepas isi minyak, Petronas Dagangan hubungi pelanggan terlibat
'Amanah boleh berganti, terima kasih Perlis' - Mohd Shukri
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Pegawai keselamatan rugi lebih RM300,000 ditipu phone scam

Bernama
Bernama
10/03/2025
10:45 MYT
Pegawai keselamatan rugi lebih RM300,000 ditipu phone scam
Seorang pegawai keselamatan sebuah syarikat swasta di sini mengalami kerugian RM303,750 selepas diperdaya sindiket 'phone scam'. - Foto hiasan
CHUKAI: Seorang pegawai keselamatan sebuah syarikat swasta di sini mengalami kerugian RM303,750 selepas diperdaya sindiket 'phone scam'.
Ketua Polis Daerah Kemaman Supt Mohd Razi Rosli berkata ia bermula pada bulan Disember tahun lepas apabila lelaki berumur 40 tahun itu dihubungi ahli sindiket yang menyamar sebagai anggota polis.
Beliau berkata suspek mendakwa lelaki itu akan dikenakan tindakan kerana didapati terlibat dalam penyalahgunaan dadah serta penggubahan wang haram.
"Lelaki itu yang panik dan takut, telah membuat 15 kali transaksi berjumlah RM303,750 ke sembilan akaun bank berbeza daripada 29 Disember 2024 hingga 24 Februari lepas.
"Selain wang simpanan, pengawal keselamatan itu turut membuat pinjaman peribadi dan meminjam wang dari rakan-rakan bagi mengelak berdepan hukuman," katanya dalam kenyataan hari ini.
Bagaimanapun Mohd Razi berkata selepas menyedari ditipu, lelaki itu membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman 12.57 tengah hari semalam, dan kes sedang disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Pegawai Keselamatan
#rugi
#phone scam
#Polis Daerah Kemaman
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan