Pelancong Wuhan tiba di Malaysia sebelum koronavirus tersebar tidak berbahaya - Dr Mahathir

Pelancong dari Wuhan, China yang berada di Malaysia sebelum penularan wabak koronavirus tidak disifatkan sebagai berbahaya.

Dr Mahathir berkata, kerajaan tidak bercadang untuk melakukan pemeriksaan terhadap mereka. - Gambar Astro AWANI/Shahir Omar | Astro Awani
Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan pelancong dari Wuhan, China yang berada di negara ini sebelum penularan wabak koronavirus sebagai tidak berbahaya.

Dr Mahathir bagaimanapun tidak menjelaskan tempoh masa pelancong dari wilayah berkenaan boleh berada dalam negara ini.

“Setakat ini kita dapati bahawa mereka datang sebelum ada penularan penyakit (koronavirus) di Wuhan, dan mereka tidak dianggap sebagai berbahaya sebelum ada wabak ini.

“Sebelum ada penularan ini, orang dari Wuhan boleh datang ke Malaysia dan tiada sekatan,” katanya pada sidang media khas, di sini, pada Rabu.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, kerajaan tidak bercadang untuk melakukan pemeriksaan terhadap mereka.

“Jika mereka sudah berada di sini, mereka pasti akan pulang semula. Kita tidak akan memeriksa mereka.

“Kita tidak tahu berapa ramai mereka di sini (Malaysia). Tetapi saya tidak fikir akan melihat mereka berada lama di sini. Mereka harus balik,” ujar beliau.

[LAPOR LANGSUNG] Hati-hati dengan wabak koronavirus!


Wabak koronavirus yang menyebabkan gejala-gejala seperti penyakit radang paru-paru, mula dikesan pada Disember di Wuhan.