PUTRAJAYA: Seorang pemandu lori terlepas daripada tali gantung selepas Mahkamah Rayuan di sini hari ini menggantikan hukuman mati mandatori itu dengan penjara 20 tahun atas kesalahan menyebabkan kematian terhadap teman wanitanya enam tahun lepas.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Nor Bee Ariffin yang turut bersidang bersama Hakim Datuk Ahmad Nasfy Yasin dan Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali membuat keputusan sebulat suara itu selepas membenarkan rayuan N Sanderasegaran, 34.

Nor Bee mengetepikan sabitan di bawah Sekyen 302 Kanun Keseksaan dan menggantikannya dengan sabitan dan hukuman di bawah Seksyen 304(a) kanun yang sama selepas berpuas hati rayuan perayu mempunyai merit.

Pada 2 Okt 2018, Sanderasegaran dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Ipoh, Perak kerana membunuh kekasihnya, S Durga Devi yang ketika kejadian berusia 17 tahun di sebuah rumah di Kampung Batu Besi, Ladang Sengat, Simpang Pulai antara 11 malam 27 Feb 2016 hingga 6 pagi 28 Feb tahun sama.

Terdahulu, peguam Afifuddin Ahmad Hafifi yang mewakili Sanderasegaran memohon agar sabitan dan hukuman terhadap anak guamnya di bawah Seksyen 302 diketepikan dan digantikan dengan Seksyen 304(a).

Afifuddin berhujah wujud kelompangan dalam naratif disampaikan oleh saksi pendakwaan keenam (SP6) yang merupakan jiran perayu bahawa dia tidak menyaksikan kejadian berlaku pada malam itu manakala suara didengarnya adalah andaian semata-mata.

Peguam itu berkata wujud salah laksana keadilan yang serius terhadap anak guamnya apabila pihak pendakwaan tidak menawarkan saksi bernama Peruwati Samiran (isteri SP6) yang dikatakan melihat kejadian itu.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari pula berhujah sabitan dan hukuman adalah selamat untuk dikekalkan kerana hakim bicara telah membuat dapatan kes tersebut berdasarkan keterangan saksi-saksi ketika perbicaraan.

"Versi bahawa berlaku rompakan telah disiasat dan didapati tidak berasas manakala tidak wujud tapak kaki individu-individu dalam rumah tersebut bagi membuktikan wujud pihak lain di tempat kejadian. Hakim bicara juga berpuas hati bahawa SP6 merupakan saksi yang boleh dipercayai dan dia tiada niat untuk menganiaya perayu," katanya.

-- BERNAMA