JOHOR BAHRU: Polis menasihati pengguna jalan raya khususnya pemandu warga asing yang menggunakan pintu keluar masuk laluan darat di Johor agar mematuhi undang-undang jalan raya yang telah dikuatkuasakan di negara ini.

Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata mereka juga diminta sentiasa berhemah ketika memandu, mengawal emosi, bersabar dengan situasi semasa jalan raya serta tidak melakukan provokasi yang boleh membahayakan diri dan orang lain.

"Hari ini berlaku kesesakan di pintu masuk utama negara dari Singapura iaitu di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) berikutan peningkatan pengembara dari republik itu.

"Sehubungan itu, polis Johor mengambil langkah proaktif dengan mengatur penugasan bagi memastikan kelancaran trafik di premis terlibat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata antaranya meningkatkan penguatkuasaan terhadap pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan lalu lintas terutamanya yang memotong barisan dengan mengenakan tindakan saman dan diarah berpatah balik bagi memastikan kelancaran aliran trafik di BSI dan KSAB.

Kamarul Zaman berkata selain itu, pihaknya telah meletakkan anggota di persimpangan jalan secara rondaan dan statik, selain turut meningkatkan 'respons time' atau mengalihkan halangan yang boleh menyebabkan kesesakan.

Sementara itu, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi menerusi hantaran di laman Facebooknya mengucapkan terima kasih kepada anggota polis yang bertugas di kedua-dua sempadan negara.

"Terima Kasih Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertugas mengawal kesesakan trafik di KSAB. Saya difahamkan bahawa kenderaan yang memotong que tidak boleh masuk Malaysia dan akan diarah balik ke Singapura," katanya.

-- BERNAMA