DI SEBALIK bahang Pilihan Raya Umum (Pemilu) 2024 yang dijadual pada 14 Februari ini, seorang pemuda dikenali sebagai 'Mejar Teddy' menjadi sebutan warganet sejak beberapa hari lalu.

Ia selepas video tular memaparkan jejaka itu mengangkat seorang perempuan yang pengsan ketika kempen terakhir pasangan calon presiden dan naib presiden, Prabowo Subianto dan Gibran Rakabuming Raka di Stadium Utama Gelora Bung Karno (GBK) pada 10 Februari lalu.

Insiden tersebut turut dimuat naik di laman TikTok @prabowoidn, menunjukkan 'Mejar Teddy' yang memakai pakaian hitam bergegas berlari ke pentas utama sebelum mengangkat mangsa bagi mendapatkan bantuan perubatan.

"Gerak cepat 'Mejar Teddy' menolong penonton yang pengsan ketika hadir kempen akhir di GBK. 'Salute' kepada 'Mejar Teddy'," demikian menurut kemas kini tersebut.Tindakan pantas 'Mejar Teddy' membantu mangsa mendapatkan pujian warganet, yang rata-rata kagum dengan jejaka tampan itu.

Sementara itu, portal Liputan6.com mendedahkan identiti 'MejarTeddy', yang bukan calang-calang.

'Mejar Teddy' atau nama sebenarnya Teddy Indra Wijaya dilapor merupakan pegawai Tentara Nasional Indonesia (TNI) yang menyertai Komando Pasukan Khas (Kopassus).

Liputan6.com menambah, 'Mejar Teddy' pernah menjadi sebutan ketika bertugas sebagai pembantu atau pengawal keselamatan kepada Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) pada 2014 hingga 2019.

.

Dia kemudian melanjutkan pendidikan tentera di Amerika Syarikat (AS).

Setelah kembali ke Indonesia, Teddy Indra memegang pangkat Mejar, dan ketika ini dipercayai menjadi pengawal keselamatan kepada Prabowo, yang juga Menteri Pertahanan.

Kira-kira 204 juta rakyat Indonesia akan meraikan pesta demokrasi dalam Pemilu dan Pilihan Raya Presiden (Pilpres) 2024 pada Rabu ini untuk memilih presiden, naib presiden, ahli Perhimpunan Perundingan Rakyat dan wakil untuk badan perundangan tempatan.

Indonesia memulakan kempen pilihan presiden 2024 pada November tahun lalu yang menyaksikan tiga calon bersaing untuk pemilihan pemimpin.

Persaingan melibatkan bekas jeneral tentera, Prabowo Subianto, bekas gabenor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo dan bekas gabenor Jakarta, Anies Baswedan.