PUTRAJAYA: Golongan Bumiputera hanya menguasai 7 peratus penguasaan korporat dalam kalangan syarikat tersenarai awam, Public Listed Company (PLC) setakat tahun 2022.

Menurut Pengerusi Bursa Malaysia, Tan Sri Abdul Wahid Omar, jumlah tersebut mewakili keseluruhan 1,000 syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia.

"Daripada 1,000 syarikat yang tersenrai dalam Bursa Malaysia, hanya 62 syarikat dikuasai oleh bumiputera.

"Ini bermakna hanya 7 peratus sahaja pemilikan syarikat dikuasi Bumiputera dan hanya sekitar 30 hingga 40 peratus Bumiputera memegang Sistem Depositori Pusat (CDS)," tambah beliau.

Ketika melakukan Pembentangan Hasil Sesi Libat Urus Penguasaan Korporat dan Penciptaan Kekayaan bersempena Kongres Ekonomi Bumiputera 2024, di sini, hari ini, Abdul Wahid turut mendedahkan pecahan data ekuiti saham mengikut kaum.

Jelas beliau, kadar pemilikan ekuiti bagi saham tersenarai dan tidak tersenarai juga masih rendah di bawah sasaran 30 peratus.

"Dalam konteks ekuiti, berdasarkan data terkini hanya 18.4 peratus oleh kaum Bumiputera menguasinya (setakat tahun 2020).

"Jumlah terbabit termasuk Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) yang diuruskan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

"Namun, jumlah tersebut tidak termasuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Khazanah Nasional Berhad yang merupakan institusi nasional yang masih jauh daripada sasaran," jelas beliau lagi.

Untuk rekod, meskipun pemilikan ekuiti saham meningkat sejak tahun 2019 (17.2 peratus), angka tersebut masih jauh lebih rendah berbanding hampir sedekad lalu dimana kadar pada 2011 adalah 23.4 peratus.