KUALA LUMPUR:Peruntukan perbelanjaan pembangunan di bawah Belanjawan 2021 bagi projek pembinaan tidak boleh dikurangkan kerana ia akan beri impak kepada kitaran ekonomi negara dan rakyat, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed.
Beliau berkata lebih 40 peratus projek pembangunan Belanjawan 2021 merupakan projek sambungan iaitu projek yang telah separuh siap seperti pembinaan sekolah, hospital dan lebuh raya.
Sekiranya projek-projek tersebut dihentikan, ia akan beri kesan kepada rakyat, katanya.
"Kerajaan tidak mempunyai pilihan untuk potong kerana ia tidak munasabah. Saya yakin rakyat akan faham, yang penting kita kena jelaskan kepada mereka bahawa sukar bagi kerajaan untuk memotong peruntukan ini kerana projek sudah ada," katanya dalam program Soal Rakyat yang disiarkan di TV3, pada Sabtu.
Beliau berkata demikan bagi menjawab soalan mengapa kerajaan tidak menangguhkan projek-projek pembinaan dan menyalurkan peruntukan pembangunan tersebut kepada hal-hal lain yang memerlukan tumpuan lebih seperti menangani pandemik COVID-19.
Mustapa berkata tindakan mengurangkan perbelanjaan pembangunan akan turut menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara kerana kira-kira 200 sektor lain termasuk arkitek, peguam, institusi perbankan, kedai perkakasan, dan jururunding, bergantung kepada sektor pembinaan.
"Mengambil contoh Belanjawan 2019, kerajaan telah mengurangkan peruntukan sektor pembinaan, banyak pihak profesional telah kehilangan sumber pendapatan.
"Sektor pembinaan mempunyai faktor pengganda yang cukup besar, ia akan beri kesan buruk kepada banyak pihak dan ribuan kontraktor akan hilang kerja," katanya.
Kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM322.5 bilion atau 20.6 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar untuk Belanjawan 2021, meningkat daripada jumlah peruntukan perbelanjaannya untuk tahun 2020, yang telah disemak secara menaik menjadi RM314.7 bilion daripada anggaran peruntukan awal RM297 bilion.
Daripada jumlah untuk Belanjawan 2021, RM236.5 bilion (73.3 peratus) akan disalurkan ke perbelanjaan operasi, RM69 bilion (21.4 peratus) kepada perbelanjaan pembangunan dan RM17 bilion (5.3 peratus) kepada tabung COVID-19.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Nov 28 2020

Mustapa berkata lebih 40 peratus projek pembangunan Belanjawan 2021 merupakan projek sambungan iaitu projek yang telah separuh siap seperti pembinaan sekolah, hospital dan lebuhraya. - ASTRO AWANI / SHAHIR OMAR

Ciplak produk | Daftar cap dagang, kalau tidak mahu 'menangis'
Pengerusi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Datuk Mohamad Alamin berkata, ia bagi mengelakkan kejadian seperti isu ciplak dan tiruan berlaku terhadap sesuatu produk.

Takziah | Jenazah Tun Dr Mohamed Salleh Abas selamat dikebumikan
Jenazah bekas Ketua Hakim Negara Tun Dr Mohamed Salleh Abas selamat disemadikan kira-kira jam 10.40 pagi tadi. Allayarham yang berusia 91 tahun dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sheikh Ibrahim, Jalan Pusara Kuala Terengganu.

Banjir dan tanah runtuh | Perkembangan banjir dan tanah runtuh di Sarawak
Baiklah jika tadi perkembangan banjir di Sarawak masih lagi menunjukkan angka empat digit selain 43 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) beroperasi. Selain banjir, laluan ke Siniawan dan Pekan Bau juga mengalami tanah runtuh hingga menyebabkan kesesakan berlaku. Wakil Astro AWANI Sarawak Fadilah Sulaiman yang dalam perjalanan ke Siniawan meninjau keadaan banjir dan tanah runtuh itu ada perincian.

Takziah | Pesan akhir Salleh Abas perjuangan, legasinya
Sentiasa kenang perjuangan dan legasinya. Itu antara pesanan terakhir bekas Ketua Hakim Negara, Allahyarham Tun Dr Mohamed Salleh Abas kepada ahli keluarga. Menantunya, Wan Pauzi Wan Yahya berkata, Allahyarham turut berpesan supaya anak-anak dan cucunya sentiasa menjaga silaturahim dan menjalankan amanah yang ditinggalkannya.

Nasional | Perdana Menteri ucap takziah kepada keluarga Tun Dr Mohamed Salleh Abas
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengucapkan takziah kepada keluarga Tun Dr Mohamed Salleh Abas atas pemergian Allahyarham, awal hari ini. Menerusi catatan terbaharu dalam Facebooknya, Perdana Menteri berkata, sumbangan Allahyarham sebagai Ketua Hakim Negara akan terus dikenang.

May Day For Justice - Tribut buat Tun Salleh Abas
Bagi Tun Salleh Abas, kisah pemecatan sebagai Ketua Hakim Negara daripada pandangan dan kaca mata adalah satu titik hitam dalam kehidupannya.

Prosedur Operasi Standard (SOP) sambutan Tahun Baru Cina di Sarawak
Berikut merupakan SOP yang digariskan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak untuk sambutan Tahun Baru Cina di seluruh negeri itu.

PKP 2.0 | Inisiatif peniaga turunkan harga ikan
Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di tujuh negeri, sedikit sebanyak memberi kesan kepada sektor perniagaan dan pemborongan bekalan bahan mentah. Laporannya bersama wartawan Fareez Azman di Sungai Buloh.

Vaksin | Norway beri amaran, pesakit berusia lebih 80 tahun berisiko
Norway melaporkan terdapat individu warga emas berusia lebih 80 tahun yang meninggal dunia selepas mengambil suntikan vaksin COVID-19 buatan Pfizer dan BioNTech. Datuk Dr Zainal Ariffin Omar mengulas lanjut berkait persediaan yang perlu dilakukan Malaysia sebelum program imunisasi COVID-19 ini bermula.

Perdana Menteri zahir ucapan takziah kepada keluarga Tun Salleh Abas
Perdana Menteri berkata, Allahyarham telah memperkasa dan mengangkat integriti institusi kehakiman sewaktu menjadi Ketua Hakim Negara

Zahidi Zainul Abidin sah positif COVID-19, jalani rawatan di Hospital Sungai Buloh
Ahli Parlimen Padang Besar itu telah menjalani ujian saringan sejurus tiba di Kuala Lumpur dari Pulau Pinang pada 11 Januari lepas.

Individu hadir Mesyuarat Kabinet, Bersatu perlu dikuarantin - Najib
Jelas Ahli Parlimen Pekan itu, tindakan perlu diambil tanpa wujud 'double-standards' bagi mengelakkan berlaku Kluster Kabinet.

Dari katil rawatan COVID-19, ini rayuan Tok Pa
Mustapa berkata, ketika ini, fokus utama adalah dengan menumpukan perhatian kepada rakyat yang dahagakan pertolongan.

Hamzah Zainudin positif COVID-19
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin disahkan dijangkiti COVID-19.

Semua menteri Kabinet jalani ujian saringan COVID-19, tiga positif
Kementerian Kesihatan (KKM) sedang memberi rawatan kepada mereka di fasiliti sedia ada.

Mustapa Mohamed positif COVID-19
Ahli Parlimen Jeli itu telah menjalani saringan COVID-19 sejurus tiba di Kota Bharu dari Kuala Lumpur pada pagi Sabtu.

Pampasan HSR: Singapura belum hantar tuntutan kepada Malaysia
Kerajaan tidak mendedahkan jumlah pampasan pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) kerana Singapura belum menyerahkan tuntutan kepada Malaysia.

Jangan putar belit kenyataan Ahmad Maslan, dia tidak rujuk kes saya - Najib
Ahmad didakwa berkata tindakan PN meneruskan kezaliman kerajaan terdahulu sebagai tidak wajar, dan menimbulkan tidak puas hati dalam kalangan ahli UMNO.

Kerajaan PN mahu pilih vendor projek HSR secara langsung tanpa penglibatan Singapura - Najib
Perikatan Nasional (PN) mahu kemampuan memilih secara langsung vendor untuk projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) tanpa sebarang penglibatan Singapura, kata Datuk Seri Naji

Kerajaan akan umum kos pampasan pembatalan HSR - Mustapa
Wang yang akan digunakan adalah wang rakyat, justeru jumlahnya akan didedahkan.