BULAN Ramadan merupakan bulan yang paling mulia bagi umat Islam kerana pada bulan ini pelbagai keberkatan dan rahmat diberikan oleh Allah SWT.

Bulan Ramadan juga menjadi saksi kepada peristiwa besar dan penting yang dilalui oleh Nabi Muhammad SAW.

Salah satu kisah baginda Rasulullah SAW di bulan mulia ini adalah ketika mendapat wahyu pertama daripada Allah SWT melalui Malaikat Jibril pada tarikh 17 Ramadan. 

Berikut antara catatan sejarah besar yang berlaku di zaman Rasulullah SAW.

1) Nabi Muhammad menerima wahyu pertama

Deni Darmawan dalam buku Keajaiban Ramadan mengatakan bahwa Allah SWT menambahkan kemuliaan bulan Ramadan dengan peristiwa turunnya ayat al-Quran pertama. Sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Ad-Dukhan ayat 3:

اِنَّآ اَنْزَلْنٰهُ فِيْ لَيْلَةٍ مُّبٰرَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِرِيْنَ

Maksudnya: "Sesungguhnya Kami (mulai) menurunkannya pada malam yang diberkahi (Lailatulqadar). Sesungguhnya Kamilah pemberi peringatan."

Menurut hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW menerima wahyu dalam dua keadaan.

Pertama, bunyinya seperti loceng yang berbunyi nyaring dan dikatakan ini adalah cara yang paling sukar bagi bagi Rasulullah.

Allah SWT berfirman dalam surah Al Muzammil ayat 5:

إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًا ثَقِيلًا

Maksudnya:" Sesungguhnya Kami akan menurunkan kapadamu perkataan yang berat."

Kedua, dikatakan bahawa Jibril datang kepada Nabi Muhammad SAW dalam keadaan seperti manusia biasa, menyerupai seorang lelaki.

Jibril mendatangi dengan berkata: "Iqra` bismi rabbikallażī khalaq khalaqal-insāna min 'alaq iqra` wa rabbukal-akram allażī 'allama bil-qalam 'allamal-insāna mā lam ya'lam (QS Al 'Alaq: 1-5)."

Kitab suci al-Quran diturunkan secara berperingkat, berbeza dengan kitab-kitab terdahulu yang diturunkan sekali gus.

Al-Quran juga diturunkan sebanyak dua kali iaitu pertama, diturunkan serentak pada malam Lailatul Qadar ke Baitul Izzah di langit dunia. 

Kali kedua, ia diturunkan dari langit dunia ke bumi secara beransur-ansur selama 23 tahun.

Al-Qurtubi menukilkan riwayat dari Muqatil bin Hayyan bahawa menurut perjanjian, al-Quran turun terus dari Lauhul Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia dan turun beransur-ansur ke bumi.

Dikatakan, al-Quran diturunkan secara beransur-ansur untuk meneguhkan hati Nabi Muhammad SAW dan orang-orang yang beriman serta menjadi petunjuk dan berita gembira bagi mereka yang berserah diri kepada Allah SWT.


2) Nabi Muhammad memenangi Perang Badar

Mustafa Murrad dalam kitab 'Umar ibn al-Khaththab yang diterjemahkan oleh Ahmad Ginanjar Sya'ban dan Lulu M. Sunman meriwayatkan bahawa Perang Badar berlaku pada waktu senja hari ke-8 Ramadan pada tahun ke-2 Hijriah.

Kaum Muslimin meninggalkan rumah mereka dan mengisytiharkan akan turut serta membela Rasulullah SAW terhadap kaum Quraisy.

Ketika itu, dicatatkan kedengaran bunyi kuat dan dengusan kuda bercampur dengan bunyi pedang, lembing, perisai bertembung satu demi satu manakala, debu lembah berpasir Badar melambung naik turun dengan pancutan darah.

Peperangan yang dahsyat itu akhirnya dimenangi oleh tentera Muhammad SAW. Mereka berjaya menangkis dan membuat tentera Mekah berpecah dan bergelora.

Dari Perang Badar inilah umat Islam memperoleh kemenangan pertama dan sekali gus menjadi tonggak sejarah kewujudan dakwah Islamiah.

Ini dapat dibuktikan dengan kekuatan umat Islam yang setelah lebih 13 tahun ditindas oleh Quraisy, akhirnya menang.

Sudah tentu kemenangan ini mendorong umat Islam untuk memperkasakan lagi dakwah mereka dan mencapai kemenangan seterusnya.

3) Nabi Muhammad SAW melaksanakan pembebasan Kota Mekah

Masih dalam kitab yang sama diceritakan bahawa sehingga tahun ke-8 Hijriah, tentera Islam telah memenangi beberapa pertempuran untuk menjadikan pengaruh Islam lebih meluas.

Sementara itu, Quraisy semakin lemah, bahkan beberapa puak Arab menyertai tentera Nabi Muhammad dan memeluk Islam.

Perjanjian damai dan gencatan senjata Hudaibiyah, yang pada asalnya ditandatangani oleh orang Islam dan Quraisy, akhirnya dilanggar oleh Quraisy apabila mereka mempersenjatai puak Bakr untuk menyerang Khuza'ah yang memilih untuk menyertai tentera Islam.

Pada hari kesembilan bulan Ramadan, 10,000 tentera kelihatan beratur berpanas serta sakit perut kerana puasa namun itu tidak mematahkan semangat mereka.

Setelah berdoa dan berkhutbah sebentar, Rasulullah SAW kemudian memimpin pasukan bergerak menuju Mekah.

Apabila sampai di sempadan, Rasulullah SAW meminta untuk menyalakan api di atas bukit yang mengelilingi Mekah.

Penduduk Mekah takut dengan besarnya tentera Nabi Muhammad dan menyangka ribuan obor akan membakar kota mereka.

Orang Quraisy juga tidak dapat berhadapan dengan tentera dan mereka menyerah kalah.

Hingga tiba-tiba masuk ke kota Mekah dengan penuh martabat dan tanpa ada perlawanan dan pertumpahan darah.

Pada mulanya, baginda memasuki halaman Kaabah, melakukan tawaf, mencium Hajar Aswad, bersembahyang di Kaabah dan memusnahkan ratusan patung dewa-dewa Arab di sekeliling rumah ibadat.

Selepas itu Rasulullah SAW juga menerima baiah daripada penduduk Mekah.

Lebih kurang dua tahun kemudian, beberapa utusan puak dari segenap pelusuk semenanjung Arab tiba mengisytiharkan menyertai baginda Nabi Muhammad SAW.

Pada tahun ini juga (10H/632M), Rasulullah SAW menunaikan ibadah haji yang terakhir.

* Artikel ini dipetik dari portal detik.com.