KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Jumaat memutuskan bahawa permohonan Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown yang ingin mengemukakan persoalan undang-undang di Mahkamah Persekutuan berkaitan pertuduhan fitnah jenayah terhadapnya mengikut perlembagaan adalah bersifat pramatang.
Hakim Mohamed Zaini Mazlan berkata, adalah terlalu awal untuk merujuk kes yang dihadapi wanita dari United Kingdom (UK) itu di Mahkamah Persekutuan.
Menurutnya, mahkamah belum memutuskan sama ada akan membenarkan kes itu dipindahkan Mahkamah Majistret Kuala Terengganu ke Mahkamah Tinggi di sini.
“Oleh itu, saya mengarahkan permohonan pemindahan itu didengar dan diputuskan terlebih dahulu,” katanya.
Sebelum ini, Clare mengemukakan persoalan undang-undang sama ada Seksyen 499 dan 500 Kanun Keseksaan adalah mengikut perlembagaan dan boleh dikuatkuasakan dalam prosiding jenayah.
Jika kedua-dua seksyen itu tidak boleh dibawa selaras dengan perlembagaan bawah Perkara 162(1), maka mahkamah diberi kuasa untuk memansuhkan peruntukan itu.
Pada 23 September 2021, Clare didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu atas pertuduhan mengeluarkan kenyataan memfitnah Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah melalui buku The Sarawak Report-The Inside Story of the 1MDB Expose.
Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-dua sekali.
Pada Mac lalu, media melaporkan Clare memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi di sini bagi membatalkan pertuduhan dengan alasan, dakwaan tersebut bertentangan dengan perlembagaan persekutuan.
Clare dalam permohonannya mempersoalkan Seksyen 499 dan 500 Kanun Keseksaan adalah mengikut perlembagaan dan boleh dikuatkuasakan dalam prosiding jenayah.
Pada 21 November 2018, Sultanah Nur Zahirah memfailkan saman fitnah terhadap Clare, penerbit buku tersebut, Gerakbudaya Enterprise, Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn Bhd selaku defendan pertama hingga ketiga.
Baginda menuntut ganti rugi am RM100 juta daripada setiap defendan dan memohon perintah terhadap defendan kedua (penerbit) menarik balik buku itu yang mengandungi kenyataan fitnah dan terhadap defendan ketiga supaya berhenti mencetak buku itu seterusnya.
Dalam perbicaraan kes saman sivil yang dibicarakan secara dalam talian pada 1 Ogos lalu, ketika pemeriksaan balas oleh peguam, Americk Singh Sidhu, Tuanku Nur Zahirah bertitah bahawa baginda tidak faham kerana namanya disebut oleh Clare dengan mengaitkannya dengan ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low.
Sultanah Nur Zahirah juga menyatakan baginda tidak pernah masuk campur dalam isu berkaitan penubuhan Lembaga Pelaburan Terengganu atau (TIA). -- Sinar Harian
Sinar Harian
Fri Aug 12 2022

Hakim Mohamed Zaini Mazlan berkata, adalah terlalu awal untuk merujuk kes yang dihadapi wanita dari United Kingdom (UK) itu di Mahkamah Persekutuan. - Gambar fail

CFO Kumpulan IHH Joerg Ayrle diarahkan bercuti mulai 30 Sept 2023
Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan (CFO) IHH Healthcare Bhd Joerg Ayrle diarahkan bercuti mulai 30 Sept 2023 sehingga tamat kontrak pekerjaannya di Malaysia menjelang 31 Jan 2024.

Serangan seksual: Mahkamah kembalikan hukuman penjara 10 tahun terhadap peniaga
Mahkamah Rayuan mengembalikan keputusan Mahkamah Sesyen yang menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun terhadap seorang peniaga kerana melakukan amang seksual fizikal terhadap anak tirinya.

Siti Nurhaliza mahu bangunkan galeri sendiri
Menurut Siti, sungguhpun sudah lama mencetuskan idea untuk membangunkan sebuah galeri, namun masih tiada lagi perbincangan serius antara dirinya dan pihak pengurusan.
TNB mengorak langkah penting memacu TBB berskala besar
TNB mengorak langkah penting dalam komitmennya memacu TBB berskala besar dan inisiatif teknologi bersih dengan menerajui tiga projek utama yang digariskan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR).

Perarakan Maulidur Rasul: 52 terbunuh dalam letupan di Balochistan Pakistan
Satu letupan kuat ketika perarakan sambutan maulidur rasul melanda wilayah Balochistan di barat daya Pakistan pada Jumaat, mengorbankan 52 nyawa manakala berpuluh-puluh yang lain.
Kadar jangka pendek ditutup stabil susulan operasi BNM
Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil susulan operasi Bank Negara Malaysia (BNM) menyerap lebihan mudah tunai daripada sistem kewangan.
Mudah tunai dalam sistem konvensional susut kepada RM47.59 bilion daripada RM51.07 bilion pagi ini, tetapi mudah tunai dana islam meningkat kepada RM20.88 bilion daripada RM17.74 bilion sebelumnya.
Mudah tunai dalam sistem konvensional susut kepada RM47.59 bilion daripada RM51.07 bilion pagi ini, tetapi mudah tunai dana islam meningkat kepada RM20.88 bilion daripada RM17.74 bilion sebelumnya.
Pantau Agenda Reformasi: Penarafan Universiti: Apa sumbangan kepada masyarakat?
Prof. Emeritus Datuk Seri Dr. Mohamed Mustafa IsHAK, Timbalan Pengerusi Majlis Profesor Negara
Tourism Malaysia lancar "Let's Go MRXD" musim kedua, guna teknologi Metaverse
Tourism Malaysia meneroka percubaan pertamanya ke dalam teknologi Metaverse dengan melancarkan "Let's Go MRXD" musim kedua dengan menampilkan pengalaman mengembara ke beberapa lokasi menarik di seluruh Malaysia menggunakan teknologi Metaverse.

'Berakhir sudah derita Afina Sofea' - Ibu reda pemergian anak hidap neuroblastoma
Nor Adibah Ahmad, 42, berkata, anak bongsu daripada empat beradik itu menghembuskan nafas terakhir tepat jam 12.35 tengah malam tadi.

Pendakwaan rayu pembebasan Muhyiddin berdasarkan 13 alasan
Pihak pendakwaan memohon kepada Mahkamah Rayuan supaya mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi dan memerintahkan supaya pertuduhan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dikekalkan.

Rewcastle-Brown mohon tangguh prosiding, bicara kes saman Sultanah Nur Zahirah dilapangkan
Perbicaraan kes saman itu dilapangkan selepas editor Sarawak Report itu memfailkan permohonan untuk menangguhkan prosiding kes berkenaan.

Polis sedang mengesan Clare Rewcastle-Brown
PDRM sedang mengesan pengasas dan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown untuk tujuan siasatan berkenaan pertuduhan kes fitnah terhadap Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Hadi bayar RM1.4 juta kepada editor Sarawak Report - Anwar
Anwar Ibrahim mendakwa beliau mempunyai bukti berbentuk penyata bank bahawa Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah membayar RM1.4 juta kepada editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

Polis rakam keterangan Clare Rewcastle-Brown
Polis hari ini merakam keterangan daripada wartawan penyiasatan Clare Rewcastle-Brown berhubung satu saman yang difail Sultanah Terengganu, Sultanan Nur Zahirah.