KUALA LUMPUR: Pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim atas pencapaian dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU5) dan pelantikan sebagai Perdana Menteri ke-10.

Haniyeh dalam satu kenyataan memaklumkan, pihaknya akan terus mendoakan Anwar agar terus berjaya dalam memimpin Malaysia dan berkhidmat untuk umat Islam.

Beliau juga menghargai sokongan yang diberikan oleh Anwar dalam memperjuangkan hak rakyat Palestin dan Masjid Al-Aqsa.

“Sambil kami mengucapkan tahniah kepada Anwar, kami mengingati dengan penuh rasa bangga atas pendirian Anwar untuk menyokong perjuangan rakyat Palestin dan Masjid Al-Aqsa yang diberkati,” ujarnya.

Haniyeh berharap Anwar akan kekal lantang agar rakyat Palestin memperolehi hak penuh mereka dan bebas daripada penjajahan yang kejam.

Beliau turut mendoakan supaya Allah memberikan kejayaan buat Anwar dalam membimbing Malaysia dan umat Islam serta memastikan negara ini lebih maju dan sejahtera, serta mencapai kestabilan yang berkekalan.

Ramai pemimpin negara asing turut mengucapkan tahniah buat Anwar, antaranya Perdana Menteri Pakistan, Shehbaz Sharif, yang menyifatkan hubungan Malaysia-Pakistan sebagai persaudaraan yang terjalin sekian lama.

Ia dikuti Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr., yang mengharapkan pentadbiran Anwar membawa kestabilan di Malaysia dan rantau Asia Tenggara.

Perdana Menteri India, Narendra Modi turut meraikan pelantikan Perdana Menteri, dan sedia bekerjasama untuk menguatkan perkongsian strategik di peringkat India-Malaysia.

Anwar juga menerima ucapan tahniah melalui panggilan telefon daripada Presiden Singapura, Presiden Indonesia, dan Presiden Turkiye.