MELAKA: Polis menafikan video tular sebuah keluarga meninggal dunia dalam rumah di Taman Merdeka, di sini yang dikaitkan dengan COVID-19.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, sehingga petang ini tiada sebarang laporan diterima membabitkan kes berkenaan yang mula ditularkan di media sosial sejak semalam.

“Kita nafikan kejadian kematian akibat COVID-19 seperti ditularkan itu berlaku di daerah Melaka Tengah ini.

“Setakat ini tiada sebarang laporan polis diterima berhubung kes kematian seperti yang didakwa,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI hari ini.

Terdahulu, tular di laman sosial gambar dan video pendek berdurasi 20 saat yang memaparkan beberapa petugas lengkap berpakaian perlindungan diri (PPE) sedang mengangkat mayat ke dalam trak polis.

Kematian itu didakwa berlaku selepas keluarga berkenaan yang sedang menjalani kuarantin di rumah tidak hadir janji temu dibuat Kementerian Kesihatan (KKM) untuk melakukan saringan, sebelum ditemui meninggal dunia.

Mengulas lanjut ujar Afzanizar, pihaknya menasihati orang ramai supaya lebih bertanggungjawab dalam menyebarkan sesuatu berita bagi mengelakkan kekeliruan.

“Orang ramai diminta untuk tidak menyebarkan berita palsu sehingga wujud keadaan panik kepada msyarakat.

“Tindakan itu merupakan suatu kesalahan dan boleh diambil tindakan mengikut undang-undang yang ada,” tambahnya.