KUALA LUMPUR: Pilihan raya atau tak perlu pilihan raya. Itu persoalannya.

Datuk Seri Idris Haron yang merupakan salah seorang daripada empat ADUN yang menarik sokongan daripada kerajaan mengatakan tidak perlu ada pilihan raya, hanya alihkan kuasa pentadbiran negeri kepada blok yang mempunyai majoriti tanpa perlu melibatkan rakyat.

Selepas empat ADUN itu menarik diri, blok pemerintah Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) hanya punyai 13 kerusi, kurang dua daripada blok Pakatan Harapan (PH) yang memegang 15 kerusi. Kata Idris, berlandaskan Perlembagaan Negeri, itu yang patut dilakukan.

Namun apabila terbubarnya DUN secara rasmi pada 4 Oktober, mengikut kelazimannya pilihan raya perlu diadakan untuk memilih ADUN yang baharu. Maka kini semuanya menanti keputusan Kabinet sama ada membenarkan Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan atau tidak.

Jika sah akan dilangsungkan, episod seterusnya adalah percaturan parti-parti politik untuk bekerjasama dengan pihak itu dan ini. Adakah PN akan terus bekerjasama dengan BN, selepas dua ahlinya menyebabkan kerajaan Melaka tumbang?

Bagaimana pula langkah PH selepas melihat insiden di Melaka ini telah mencabuli semangat MoU bi-partisan di Peringkat Persekutuan yang diangkat bersama tempoh hari?

Sekiranya tidak diadakan PRN, apa pula seterusnya perancangan dan tindakan untuk membentuk DUN Melaka yang baharu?

Dialog Tiga Penjuru jam 9 malam ini akan menampilkan Pengerusi PN Melaka, Datuk Rafiq Naizamohideen; Timbalan Pengerusi Amanah Melaka, Datuk Haji Mohd Sofi Abdul Wahab: dan Pensyarah Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, UiTM, Mujibu Abd Muiz untuk berdiskusi tentang persoalan-persoalan yang berbangkit dalam episod gelora politik yang berpusat di bumi Hang Tuah ini.

Apa pun hujahnya daripada mana-mana parti sekalipun, apa yang dirisaukan rakyat adalah sama ada mereka bakal berasak-asak beratur di pusat pembuangan undi untuk memangkah calon yang dirasakan baik untuk mentadbir kawasan mereka atau tidak, ketika ancaman COVID-19 masih belum benar-benar reda.

Itu sahaja.