SHAH ALAM: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyifatkan tindakan seorang guru agama di Cheras, Kuala Lumpur yang merotan pelajarnya sehingga menyebabkan kecederaan tidak boleh diterima walaupun keluarga mangsa telah menerima permohonan maaf.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, tindakan seperti itu tidak sepatutnya berlaku terutamanya di peringkat sekolah.

“Apa yang hendak diajar oleh guru jika mereka bertindak ganas dan melulu terhadap pelajar terutama di peringkat sekolah rendah, maka tidak hairanlah pelajar kita semakin kurang ajar, tidak beradab dan ganas,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata demikian mengulas laporan mengenai tindakan seorang guru sekolah Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) di Cheras didakwa merotan seorang murid hanya kerana meminta rakan di hadapannya menanggalkan songkok kerana sukar melihat tulisan di papan putih.

Mengulas lanjut, Nadzim turut mencadangkan agar Kementerian Pendidikan (KPM) dan semua jabatan agama negeri yang mengendalikan sekolah agama menjalankan pemeriksaan mental terhadap guru-guru dan kakitangan sekolah.

“Tidak adil anak-anak menjadi mangsa kerana guru tidak mampu mengawal emosi akibat masalah peribadi atau di tempat kerja, anak yang tidak bersalah menjadi mangsa,” katanya

Beliau juga menasihati semua ibu bapa yang menerima aduan daripada anak-anak mereka untuk menyiasat secara menyeluruh dakwaan dibuat dan membuat aduan rasmi kepada pihak sekolah serta Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Mereka juga boleh mendapatkan khidmat nasihat daripada aktivis PPIM serta peguam kami berkenaan kes mereka dan cara penyelesaian yang terbaik,” katanya.


*Berita asal di Sinar Harian