ROMPIN: Dalam usaha memastikan bekalan dan sekuriti makanan negara terus kekal terjamin, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) melalui Felcra Berhad memperuntukkan RM60 juta bagi melaksanakan projek mega ternakan ayam sistem tertutup.

Menterinya Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, projek tersebut dijangka mampu membekalkan sebanyak 600,000 ekor ayam bagi satu pusingan 35 hari atau 3.6 juta ekor pada tahun pertama operasinya.

"Ketika ini, keperluan ayam dalam negara adalah berjumlah 2.09 juta ekor sehari atau 62.9 juta ekor ayam sebulan.

"Ia berbanding pengeluaran semasa ayam sebanyak 1.6 juta ekor sehari iaitu kekurangan kira-kira 409, 000 ekor ayam sehari.

"Ini adalah sebahagian daripada program Felcra dan dijangka selepas ini pihak Felcra akan turut mengadakan kawasan ataupun tapak di negeri lain bagi menambah jumlah bilangan ayam," katanya.

Beliau berkata demikian sempena lawatan kerja ke Tapak Kompleks Ladang Ayam Pedaging Sistem Tertutup Felcra Berhad di Tanjung Seratus, di sini, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Felcra Berhad, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub 

Mahdzir berkata, pembinaan kompleks ternakan ayam di atas tanah seluas 20 hektar di Tanjung Seratus di sini akan bermula bulan ini dan dijangka siap Januari tahun depan.

"Bagi permulaan projek ini, Felcra menjangkakan dalam tempoh setahun sebanyak enam kali pusingan dapat dilakukan.

"Kita turut melibatkan pihak-pihak yang ada kepakaran dan teknologi selain Felcra juga mempunyai pegawai-pegawai dalam bidang itu (penternakan ayam)," jelasnya.

Beliau berkata, peruntukan projek mega di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) itu dapat membantu menambah bekalan ayam di pasaran dalam negara selain membuka peluang pekerjaan kepada peserta Felcra.

Ujarnya, projek tersebut juga adalah sebahagian daripada Pelan Transformasi Felcra 2.0 untuk mempelbagaikan bidang perniagaan dan tidak hanya bergantung kepada sektor perladangan kelapa sawit semata-mata.