awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Vietnam dakwa tiga individu berkaitan perdagangan haram 8.4 bilion akaun e-mel curi
Mahkamah Tinggi tetapkan 21 Mei keputusan tindakan undang-undang Indira Gandhi
Singapura sasar 18 juta pelancong antarabangsa pada 2026, perolehan S$32.5 bilion
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Projek UM jana tenaga elektrik daripada air kumbahan dapat pengiktirafan antarabangsa

Astro Awani
Astro Awani
29/11/2017
22:34 MYT
Projek UM jana tenaga elektrik daripada air kumbahan dapat pengiktirafan antarabangsa
Penyelidikan berkenaan bertujuan bagi mencari penyelesaian kepada masalah bekalan tenaga elektrik di kawasan pedalaman Malaysia
Projek hasil penyelidikan bersama Universiti Malaya dan Universiti Cambridge, UK berjaya menerima anugerah antarabangsa Newton Prize yang bernilai RM635,000.
Projek berkenaan bertujuan bagi mencari penyelesaian kepada masalah bekalan tenaga elektrik di kawasan pedalaman Malaysia.
Melalui projek yang bertajuk ‘Integrating Algal Biophotovoltaics for Bioelectricity Production with Agro-industrial Wastewater Remediation using Tropical Algae’, penyelidik berjaya membangunkan prototaip sel bahan bakar mikrobio bersepadu mengunakan alga daripada air kumbahan.
Inovasi terbaharu ini bermatlamat menyediakan tenaga eletrik dan air bersih di kawasan pedalaman terutamanya di Sabah dan Sarawak.
Anugerah berkenaan disampaikan oleh Pesuruhjaya Britain ke Malaysia Vicki Treadell dan Penasihat Sains kepada Perdana Menteri Prof. Emeritus Tan Sri Zakri Abdul Hamid kepada Ketua Penyelidiknya, Professor Phang Siew Moi dari UM, yang juga menerimanya bagi pihak Ketua Penyelidik Bersama Dr. Adrian Fisher dari Universiti Cambridge.
Topic Berkaitan
#Britain
#cambridge
#Dr Adrian Fisher
#London
#Newton Prize
#Pesuruhjaya Britain ke Malaysia
#Phang Siew Moi
#Prof Emeritus Tan Sri Zakri Abdul Hamid
#UK
#UM
#United Kingdom
#universiti malaya
#Vicki Treadell
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan