KUALA LUMPUR: Lima daripada sembilan pekerja asing yang terbabit dalam runtuhan tapak pembinaan di Batu Maung di Pulau Pinang tidak mempunyai rekod caruman dan pendaftaran dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar berkata, pihaknya menerusi Perkeso akan mengambil tindakan perundangan terhadap majikan yang bertanggungjawab menggaji pekerja asing tersebut.
Menerusi satu kenyataan pada Khamis, beliau berkata kegagalan majikan mendaftar dan membayar caruman pekerja asing itu jelas melanggar Seksyen 6, Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4).
“Kegagalan mendaftarkan dan mencarum pekerja asing boleh didakwa mengikut Seksyen 94, Akta 4 yang membawa hukuman denda RM10,000 atau dua tahun penjara, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.
“Kementerian tidak akan berkompromi dengan mana-mana majikan yang culas mendaftar dan membayar caruman pekerja asing, sekali gus menafikan hak perlindungan sosial mereka,” katanya.
Tambah beliau, hasil semakan terhadap empat pekerja asing, masing-masing dua yang maut dan dua mengalami cedera parah didapati mempunyai rekod pendaftaran dengan Perkeso.
Begitupun, tiada caruman dibuat sejak mereka diambil bekerja antara tahun 2020 hingga Julai 2023.
Seorang lagi pekerja asing yang maut pula tidak mempunyai sebarang rekod pendaftaran dan caruman dengan Perkeso.
“Sehingga kini, kementerian menerusi Perkeso masih giat menjalankan semakan dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh di Malaysia serta agensi berkaitan.
“Ia bagi mengenai empat lagi pekerja asing yang dilaporkan tertimbus di bawah serpihan runtuhan di lokasi kejadian,” ujarnya.
Media sebelum ini melaporkan tiga buruh binaan disahkan maut, dua cedera parah manakala empat lagi masih hilang dalam kejadian runtuhan di tapak pembinaan sebuah gudang berhampiran Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) di Batu Maung, Bayan Lepas.
Kesemua mangsa merupakan warganegara Bangladesh.
Kenyataan Media
Thu Nov 30 2023
Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar berkata, pihaknya menerusi Perkeso akan mengambil tindakan perundangan terhadap majikan yang bertanggungjawab menggaji pekerja asing tersebut.
Kabel lif ski putus, puluhan cedera di Sepanyol
Sebuah lif ski runtuh di resort di wilayah Aragon, Sepanyol, pada Sabtu.
ASEAN mesti sedia hadapi cabaran baharu kepada keselamatan, kesepaduan - Mohamad
ASEAN mesti bersatu menolak segala anasir luar yang berupaya mengganggu gugat identiti dan kesepaduan pertubuhan itu.
AWANI Ringkas: Selepas UK, PM ke Belgium
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Lebih 1,000 peminat campervan, motorhome berkampung di Melaka sempena WTC, WTD
Lebih 1,000 peminat campervan dan motorhome akan berhimpun di Melaka sempena program Jambori Karavan pada September depan.
#AWANIRingkas 19 Januari 2025 | 9 AM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 pagi, 19 Januari 2025
1️⃣ Selepas UK, PM ke Belgium
2️⃣ Pasaran pelancongan ASEAN
3️⃣ Banjir di Sabah
#awaniringkas
1️⃣ Selepas UK, PM ke Belgium
2️⃣ Pasaran pelancongan ASEAN
3️⃣ Banjir di Sabah
#awaniringkas
Beberapa agenda penting pelancongan ASEAN melatari tentatif ATF 2025 hari ini
Ini merupakan kali kedua Malaysia menjadi tuan rumah ATF selepas yang pertama di Kuching, Sarawak pada 2014.
Letupan tangki minyak di Nigera: Angka kematian meningkat kepada 70
Banyak nyawa terkorban berpunca daripada orang ramai cuba mengumpul minyak dari tangki yang tumpah di Kawasan Kerajaan Tempatan Suleja.
Polis Johor siasat dakwaan anggota trafik minta dan terima wang di Tambak Johor
Polis Johor sedang menyiasat gambar tular yang mendakwa anggota polis trafik meminta dan menerima wang di Tambak Johor pada Khamis (16 Jan) lepas.
ASEAN 2025: Mohamad Hasan pengerusikan Pemukiman AMM di Langkawi
Mesyuarat ini merupakan acara pertama dalam kalendar tahunan ASEAN bagi peringkat menteri di bawah kepimpinan Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN 2025.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [19 Januari 2025]
Antara fokus Awani Pagi bersama Afiezy Azaman & Farhan Hakimi
1. TikTok akan ditutup hari ini di Amerika kecuali jika Biden campur tangan
2. Malaysia yakin hadapi kemungkinan cabaran daripada pentadbiran Trump
3. Gencatan senjata di Gaza berkuat kuasa hari ini
1. TikTok akan ditutup hari ini di Amerika kecuali jika Biden campur tangan
2. Malaysia yakin hadapi kemungkinan cabaran daripada pentadbiran Trump
3. Gencatan senjata di Gaza berkuat kuasa hari ini
Letupan di The Hague: 5 mayat ditemukan, pencarian mangsa diteruskan
Pihak berkuasa Belanda mengesahkan penemuan lima mayat di bawah runtuhan sebuah bangunan pangsapuri yang sebahagiannya runtuh akibat letupan kuat pada pagi Sabtu.
Pemimpin Belanda terkejut letupan bangunan di The Hague
Letupan berlaku pada pagi Sabtu di sebuah bangunan di Jalan Tarwekamp, Daerah Mariahoeve, timur laut The Hague.
Seorang maut, 28 cedera dalam insiden bangunan runtuh di Dar es Salaam
Seorang maut dan 28 yang lain cedera apabila sebuah bangunan empat tingkat runtuh di pinggir bandar Kariakoo di Dar es Salaam, bandar pelabuhan Tanzania.
Bangunan runtuh di Bukit Senjuang projek haram, tiada permohonan binaan - MBMB
MBMB telah menyita kawasan tersebut dan akan mengeluarkan kompaun maksimum RM50,000 kepada pemilik bangunan.
Seorang maut, dua selamat dalam insiden bangunan runtuh
Lelaki warga Bangladesh dikenali sebagai Jidan, 22, ditemukan maut dalam keadaan tersepit di celah runtuhan tiang konkrit.
Angka kematian bangunan runtuh di Lucknow India meningkat kepada 8 orang
Kira-kira 30 mangsa telah diselamatkan dan menjalani rawatan di hospital berbeza.
Hari Kebangsaan: Jentera USAR bakal ditonjolkan buat julung kali
Jentera Urban Search and Rescue (USAR) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Kelab Bomba Cilik antara kelainan ditonjolkan dalam perbarisan Hari Kebangsaan ke-67.
Banjir kilat di Indonesia ragut 11 nyawa
Banjir kilat yang dicetuskan oleh hujan lebat awal pagi Ahad mengakibatkan 11 kematian di daerah Rua, Ternate, Maluku Utara.
6 maut, 10 cedera selepas pavilion runtuh akibat petir
Sebuah pavilion di taman di Changzhou wilayah Jiangsu, timur China runtuh akibat dipanah petir, mengakibatkan enam orang maut dan sepuluh lagi cedera, lapor Xinhua.
12 cedera dalam gempa bumi di Jawa Tengah
Gempa bumi berukuran 4.4 magnitud yang melanda daerah Batang, Pekalongan dan Kendal di Jawa Tengah pada Ahad menyebabkan sekurang-kurangnya 12 penduduk cedera.