ALOR SETAR:Empat lelaki yang dipercayai terbabit mengedar dadah ditahan polis dalam satu serbuan di sebuah rumah di kawasan Taman Sri Aman, Anak Bukit, Alor Setar, hari ini.

Serbuan dilakukan jam 1 pagi oleh sepasukan anggota Balai Polis Anak Bukit dan kesemua suspek yang ditahan berusia antara 20-an hingga 40-an.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, hasil pemeriksaan menemui lima paket plastik lutsinar pelbagai saiz dadah jenis syabu seberat 95 gram.

Beliau berkata, selain itu, pihaknya turut merampas sebuah kereta jenis Audi A5, satu kunci dan wang tunai bercampur-campur bernilai RM1,870.

Hasil saringan air kencing kesemua suspek didapati positif dadah jenis methampetamine.

Semakan rekod juga mendapati keempat-empat mereka mempunyai beberapa rekod lampau berkaitan dadah.

Kes disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan Sek 15 (1) (a) ADB 1952.

Beliau memandang serius berkaitan pengedaran dan penagihan dadah ini kerana menjadi punca masalah jenayah dan kekerasan terhadap keluarga.

"Apabila mereka ni terlibat dengan penyalahgunaan dadah, ia akan melibatkan banyak pihak. Apabila tidak dapat bekalan, dia akan menjurus kepada masalah rumah tangga, masalah jenayah lain seperti pecah rumah dan sebagainya.

"Masalah dadah ini bukan hanya masalah dadah tersendiri dia akan mengakibatkan masalah masalah yang lain," ujar Ahmad Shukri.