RABAT: 'Tel Sultan-Jericho' di Palestin telah diisytihar sebagai Tapak Warisan Dunia, menjadikannya tapak Arab pertama yang ditambah ke dalam senarai UNESCO, menurut Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO.

Jawatankuasa itu menerusi satu kenyataan yang disediakan kepada Agensi Akhbar Saudi (SPA), memaklumkan tapak berkenaan telah memenangi majoriti undi semasa sesi ke-45 yang dihoskan di Riyadh, Arab Saudi, pada Ahad.

Mounir Anastas, Wakil Tetap Palestin ke UNESCO menyatakan rasa bangganya atas kejayaan bersejarah ini, dan ia ditujukan kepada semua orang Arab, terutamanya Kerajaan Arab Saudi, yang melakukan pelbagai usaha untuk menjadi tuan rumah sesi itu dan tidak melepaskan sebarang peluang menyokong perjuangan Palestin dalam semua platform antarabangsa.

Ketua Pengarah Warisan Dunia di Palestin, Ahmed Rajoub, menjelaskan bahawa bandar Jericho adalah contoh sistem politik, sosial dan pentadbiran yang pertama dan tertua di dunia.

Beliau menegaskan bahawa kemenangan budaya ini mempunyai dimensi ekonomi dan sosial yang lain, kerana Palestin tidak mempunyai sumber, tetapi ia kaya dengan warisan budaya, agama dan semula jadi, dan mendaftarkan Jericho dalam Senarai Warisan Dunia akan membawa manfaat ekonomi.

"Disebabkan bilangan pelawat meningkat dua kali ganda di laman sesawang ini, ia juga meningkatkan pendapatan masyarakat dan mencerminkan kesejahteraan penduduk Jericho dan ekonomi Palestin secara amnya," kata Rajoub.

-- BERNAMA