KUALA LUMPUR : Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, menitahkan Southern Volunteers digerakkan bagi membantu program-program vaksinasi melibatkan setiap daerah yang menempatkan pusat vaksinasi.

Ini termasuk usaha dari segi mendapatkan vaksin buat rakyat di negeri Johor serta urusan pendaftaran bagi mendapatkan vaksin tersebut.

Dalam pada itu, Tunku Ismail turut mengharapkan agar penglibatan golongan belia dapat terus dipergiat dalam usaha menjayakan program berkenaan.

“Saya ambil maklum mengenai keresahan rakyat Johor berkaitan program vaksinasi COVID-19, lebih-lebih lagi dengan peningkatan mendadak jumlah kes positif harian serta kematian sejak akhir-akhir ini.

“Saya juga berharap sukarelawan Southern Volunteers dapat menggalakkan golongan belia untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam membendung penularan wabak COVID-19 ini.

“Dengan ini, saya menitahkan agar Southern Volunteers digerakkan bagi membantu program vaksinasi di pusat-pusat vaksinasi yang ditubuhkan di setiap daerah negeri Johor dari segi pendaftaran rakyat Johor untuk mendapatkan vaksin tersebut,” katanya menerusi kenyataan yang dimuat naik di Facebook pada Selasa.

Vaksin COVID-19 | TMJ titah 'Southern Volunteers' bantu program vaksin


Sementara itu, Exco Belia Negeri Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi menyambut baik seruan Tunku Mahkota Johor untuk menggerakkan Southern Volunteers bagi membantu program pemberian vaksin tersebut.

“Patik menjunjung Titah Tuanku.

“Patik bersama kempimpinan Negeri, Pegawai Daerah (DO), YDP, penggerak SV dan Pusat Pembangunan Belia Johor JOYDEC  akan mengerakkan Southern Volunteers untuk kepentingan rakyat,” katanya ringkas menerusi hantaran di Facebook miliknya pada Selasa.

Sebelum ini, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar turut menitahkan agar kesemua Ahli Parlimen serta ADUN di negeri berkenaan untuk mengadakan mesyuarat bagi membincangkan langkah-langkah untuk memerangi wabak yang dalam keadaan membimbangkan di negeri itu.